Društvo

"Šume se pustoše, bogate se pojedinci": 70.000 hektara nestalo u protekle dve decenije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2024

-

08:11

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U poslednje dve decenije nestalo je više od 70.000 hektara površine šuma u Srbiji,  pokazuju podaci Međunarodne platforme "Global Forest Watch". Samo prošle godine posečeno je blizu 8.000 hektara, gotovo dvostruko više u odnosu na 2022. što je i najviše u poslednjih 20 godina.

Najviše bespravne seče je u privatnim šumama. Problem je i što se upravljači zaštićenih područja,  uključujući i nacionalne parkove u velikoj meri finansiraju sečom šuma. 

Dejan Ljubisavljević šumarski tehničar za zaštitu životne sredine ističe da državnim šumama gazduje javno preduzeće "Srbijašume", dok je u  privatnim šumama je sam vlasnik dužan da čuva i obilazi svoje šume.  

Na jugu Srbije godišnje nestaje stotine hektara šuma, najviše u okolini Vranja i Kuršumlije. Na području koje pokriva Šumsko gazdinstvo Niš, u državnim šumama, ukrade se oko 200 kubika godišnje, u privatnim, kažu, mnogo više. 

"U prošloj godini u privatnim šumama je bilo 124 prijave, a ukupno je posećeno 1.224 kubika.  Imamo veoma malo rešenih prijava, kada uđe u proceduru i kada dođe do suda", objašnjava interni kontrolor", kaže za Slobo Zejak interni kontrolor za poslove u šumarstvu.

U proteklih pet godina više prijava zbog prekomerne seče šuma  podneli su aktivisti pokreta"Odbranimo šume Fruške gore". Dragana Arsić iz tog pokreta rekla je za Euronews Srbija da su neophodne hitne strategije razvoja šumarstva, da bi rešilo ovo, kako kaže, "haotično stanje u kom se šume pustoše a bogate se pojedinci".

Povećanu seču povezuju sa povećanom potražnjom za drvnom građaju  i ukazuju na zvanične podatke Ministarstva financija, da se posle bakra najviše izvozi sirovo drvo, a da je njegov najveći uvoznik Kina. 

Drugi problem je način finansiranja nacionalnih parkova iz zaštićenih područja prirode. Naime, prihoda šumarstva tokom 2023. godine u javnom preduzeću Nacionalni park Fruška Gora iznosi 52,71% od ukupnog prihoda, izjavio je Dragan Vidović pomoćnik direktora Nacionalnog parka Fruška Gora.

Prema njemu ne postoji prekomerne seče, jer je ona usklađena sa planskim dokumentima,  koje više institucije odobrava, a koje na kraju ne uspeju ni da ispune. 

"Mi smo prošle godine podbacili plan koji je bio nekih 50.000 kubika, posekli smo nešto više od 34.000 kubnih metara.  Zbog manjka radne snage, zbog nedovoljnog pristupa terenu ne stižemo da ispunimo planove", tvrdi Vidović.

U odnosu na 2005. obim seče šuma u Srbiji povećan je za 35 odsto, dok je obim pošumljavanja višestruko umanjen, zvanični su podaci Republičkog zavoda za statistiku. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija