Društvo

Ministarstvo nauke: Nije vršen pritisak na ETF u vezi sa projektom ''Jadar''

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2024

-

17:17

Ministarstvo nauke: Nije vršen pritisak na ETF u vezi sa projektom ''Jadar''
Ministarstvo nauke: Nije vršen pritisak na ETF u vezi sa projektom ''Jadar'' - Copyright Youtube/Zoran Bulovic/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija saopštilo je danas da nije izvršilo nikakve pritiske na upravu Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univrziteta u Beogradu niti je na bilo koji način uticalo na donošenje odluka fakulteta povezanih sa pitanjima eksploatacije litijuma ili bilo kog drugog pitanja iz oblasti zaštite životne sredine. 

U saopštenju se navodi da svaki pokušaj da se Ministarstvo stavlja u kontekst takvih aktivnosti predstavlja ''grubu dezinformaciju''. 

''Ni u jednom trenutku nije vršen pritisak po pitanju potencijalnog projekta ''Jadar“, niti bilo kog drugog konkretnog projekta ili aktivnosti'', stoji u saopštenju povodom  navoda pojedinih medija da je Ministarstvo tražilo od ETF da se izjasni o tom projektu.

Dodaje se da je sa ETF pisana komunikacija ostvarena 6. septembra ove godine kada je, kako se navodi, upućen dopis svim naučnoistraživačkim organizacijama sa pozivom da delegiraju po jednog eksperta za svaku ekspertsku grupu koju će Ministarstvo formirati "u cilju što efikasnijeg daljeg rada i uključivanja najkompetentnijih istraživača za određene teme iz oblasti zaštite životne sredine: voda, vazduh, zemljište i biodiverzitet, odnosno živi svet".

Sve naučnoistraživačke organizacije pozvane su i da imenuju po jednog administratora koji će dostavljati rezultate istraživanja, podatke i studije u cilju razvoja  digitalne platforme, koja će obuhvatiti informacije o stanju životne sredine na čitavoj teritoriji Srbije. 

Ministarstvo uputilo poziv svim relevantnim naučnoistraživačkim organizacijama

Dodaje se da je ETF 12. septembra obavestio Ministarstvo da će Nastavno-naučno veće tog fakulteta razmatrati ta pitanja i eventualno odrediti predstavnika u navedenim ekspertskim grupama i nominovati administratora profila NIO za digitalnu platformu.

U saopštenju se podseća da Ministarstvo ima definisane poslove koji se odnose na sistem, razvoj i unapređenje naučnoistraživačke delatnosti u funkciji naučnog, tehnološkog i privrednog razvoja. 

Kako se navodi, kao nadležno ministarstvo, u trenutku izražene zabrinutosti javnosti za životnu sredinu, za cilj je imalo da građanima Srbije omogući transparentno i objektivno informisanje proverenim i naučno potkovanim informacijama i podacima, "u ovom slučaju u vezi sa projektima ili aktivnostima koje potencijalno mogu imati uticaj na životnu sredinu, kako u dolini Jadra, tako i na teritoriji čitave Srbije'. 

Dodaje se da je Ministarstvo uputilo poziv svim relevantnim naučnoistraživačkim organizacijama u Srbiji da se, kako se navodi, aktivno uključe u proces sagledavanja, razmatranja i stručne analize u oblasti zaštite životne sredine, sa posebnim fokusom na vodu, vazduh, zemlju i biodiverzitet (živi svet). 

Ističe se da je Ministarstvo sprovelo aktivnosti u cilju okupljanja i diskusije u okviru naučnoistraživačke zajednice i to u vidu poziva na kreiranje ekspertskih grupa među predstavnicima najrelevantnijih naučnoistraživačkih organizacija iz oblasti zaštite životne sredine, rudarstva i energetike, a inicirano je i pokretanje razvoja digitalne platforme „Održiva Srbija“. 

Takođe, naučno-istraživačke organizacije pozvane su, kako se navodi, da delegiraju administratora svog profila u okviru pomenute platforme.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija