Društvo

Hemičar Ivan Trifunović: Pristupanje Globalnoj alijansi za baterije pozitivan korak za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2024

-

12:43

Hemičar Ivan Trifunović: Pristupanje Globalnoj alijansi za baterije pozitivan korak za Srbiju
Hemičar Ivan Trifunović: Pristupanje Globalnoj alijansi za baterije pozitivan korak za Srbiju - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Hemičar Ivan Trifunović izjavio je da je pristupanje Srbije Globalnoj alijansi za baterije u Hamburgu, pozitivan korak u pravcu iskorišćenja ekonomskog lanca vrednosti.

On je za Tanjug rekao da je veoma bitno da rudarenje ne bude jedina ekonomska aktivnosti i benefit za Srbiju, zato što ima mnogo više para u baterijama i vozilima koja će da koriste te baterije, nego u iskopavanju i izvozu rude.

Za Srbiju je jako bitno da se uključi u ceo taj ekonomski lanac vrednosti, izjavio je Trifunović i istakao da je vrlo je pametno što je vlast u Srbiji prepoznala važnost toga.

"Koliko je meni poznato ovaj projekat je trebalo više da se osloni na rudarenje i kopanje litijuma i izvor litijuma, međutim mi možemo zakonima da odredimo koliko litijuma hoćemo da pustimo da izađe iz zemlje, a koliko litijuma ćemo da zadržimo za naše potrebe da bismo mi gradili fabrike za baterije, automobile", objasnio je hemičar.

Komentarišući sednicu Skupštine Srbije, na kojoj se raspravlja o predlogu za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojim se traži zabrana istraživanja i eksploatisanja litijuma i bora, Trifunović je rekao da predlagačima izmene ovog Zakona najviše zamera to što se gura politička odluka pre nego što su se čule sve činjenice kao i mišljenje struke o tim činjenicama, ocenivši da zabranjivati nešto o čemu nemamo punu sliku nema nikakvog smisla.

Kako je naveo, litijum predstavlja veliku mogućnost i ekonomski potencijal za Srbiju, i ukoliko se država odrekne litijumja to znači da će izgubiti mogućnost da se uključi u svetski trend ulaganja u obnovljive izvore energije.

Trifunović je dodao da je Srbija imala sreće što ima jedan od najvećih depozita litijuma u Evropi, što, smatra on, treba da se iskoristi.

"Američka vlada je uložila preko 360 milijardi dolara u obnovljivu energiju i to samo jednim zakonom. Zatim su još jednim zakonom uložili još 108 milijardi. To će da bude jedan od pokretača svetske ekonomije. Imate bio tehnologiju, veštačku inteligenciju i IT i energiju, to su tri stvari koje će da budu najvrednije u narednih 100 godina. Mi možemo da se priključimo toj revoluciji i da imamo velike ekonomske koristi", poručio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija