Društvo

Projekat "Čista Srbija": Najveća investicija u zaštitu životne sredine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2024

-

11:45

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Projekat "Čista Srbija" najavljen je kao jedna od najvećih investicija u zaštitu životne sredine. Planirana je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u više od 70 lokalnih samouprava.

Ugovor vredan 3,2 milijarde evra potpisan je 2021. sa kineskom građevinskom korporacijom "China Road and Bridge Corporation" (CRBC), a novac je najvećim delom obezbeđen iz kineskog kredita. Euronews Srbija proveravao je šta je do sada urađeno.

Svrljig je jedna od prvih opština koja će u okviru projekta dobiti postrojenje za preradu otpadnih voda i sedam kilometara kanalizacije. Objekat koji se gradio osamdesetih godina prošlog veka, zbog velikih troškova za ovu siromašnu opštinu, nikada nije završen. Sada se radovi privode kraju.

"Osamdeset odsto projekta je kompletirano. Fabrika se u najveće gradi, sigurni smo da će biti gotova pre kraja godine. Kanalizacija je izgrađena u većem delu. Ovo je sada druga šansa da Svrljig dobije to postrojenje, koje će značiti ne samo za Svrljig već i za Knjaževac i Zaječar jer Timok iz Srljiga ide dalje ka njima", rekao je predsednik Opštine Svrljig, Miroslav Marković.

Euronews Srbija

 

Novi Sad i otpadne vode u Dunavu

I sve otpadne vode Novog Sada odlaze u Dunav. Izrada planske dokumentacije za izgradnju centralnog prečistača počela je pre skoro 10 godina, uz podršku Evropske unije. Država je, u međuvremenu, odlučila da posao poveri Kinezima. Koliko je daleko početak radova na prečistaču, iz gradske uprave nismo dobili odgovor. Promena partnera, kažu u Pokretu za preokret, građane će koštati 120 miliona evra, odnosno 40 miliona evra više.

"EU je nudila novac, zašto se od toga odustalo, to je veliko pitanje. Najavljivano je i ove godine, ne vidimo da se ni ašov zabo, tako da je to, po svemu sudeći, neka priča koja je teško objašnjiva zdravom razumu", rekao je za Euronews Srbija Janko Veselinović iz Pokret za preokret.

Ugovor sa kineskom kompanijom potpisan je na osnovu međudržavnog Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture. On ne podrazumeva postupak javnih nabavki, pa građani, budući da nema otvorenog nadmetanja na tržištu, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, te dodaje da građani ne mogu da znaju da li u tom ugovoru ima neke štete i kolika je.

Euronews Srbija

 

"Tako da smo dobili projekat od kojeg će građani svakako imati koristi, ali je ostala sumnja da zbog odsustva konkurencije, nadmetanja za dobijanje tog posla, na kraju građani plaćaju više nego što bi morali da je bila javna nabavka... Mi nemamo ni u jednom zakonu propisanu obavezu da Vlada Srbije opravda ulaženje u ovakve aranžmane... Onda su najčešće navodili kao argument da se posao dodeljuje, bez konkurencije, firmi iz zemlje iz koje će Srbija dobiti kredit", rekao je Nenadić.

Prema ranijim najavama, u prvoj fazi projekta, u 14 opština planirana je izgradnja 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i blizu 700 kilometara kanalizacione mreže. Rok koji je naveden je pet godina od izdavanja građevinske dozvole. Šta je do sada urađeno i da li je sve u planiranom roku, iz Ministarstva građevinarstva nismo dobili odgovor.

Euronews Srbija

 

Vesić: "Čista Srbija" je specifičan projekat

Kineska kompanija Šandong će predfinansirati izgradnju Pešačko-biciklističkog mosta u Novom Sadu vrednu 38 miliona evra, što znači da će isplatiti sve radove, a Srbija će početi da ih otplaćuje kada most bude završen. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da će na isti način kompanija China Railway International predfinansirati rekonstrukciju oko 200 kilometara banatske pruge od Pančeva do Subotice, sa još 30 kilometara prema Kikindi i rumunskoj granici.

Tanjug/Nenad Mihajlović

Goran Vesić

Objasnio je da je takva situacija moguća, jer "postoji veliko poverenje između dve države zbog čega kineske kompanije ovde, kako kaže, rade na malo drugačiji način nego u drugim zemljama, a na obostranu radost".

Tako je i kompaniji CRBC povereno da bude nosilac projekta "Čista Srbija" koji podrazumeva izgradnju preko pet miliona metara kanalizacione mreže i 165 postrojenja za preradu otpadnih voda na 77 lokacija u Srbiji. 

"Čista Srbija je specifičan projekat. Tu sigurno preko 90 odsto posla rade domaće kompanije. Znači, jeste kineska kompanija CRBC nosilac, ali ja vam kažem, sigurno do 90 odsto svog posla rade domaće kompanije", rekao je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na pitanje Euronews Srbija zbog čega je Srbija odlučila da ovakav posao poveri kineskim kompanijama,Vesić je odgovorio:

"Na osnovu toga što smo dobili finansiranje od 3,5 milijardi evra. Niko drugi nam to nije ponudio. Znate, često morate da vidite ko želi da vam ponudi novac. Naši kineski prijatelji su spremni da nam ponude novac. Mi dajemo šansu svima, mi različita postrojenja radimo. Neka radimo sa nemačkim KfW-om, neka sa Bankom Saveta Evrope, neke sa EU, neke sa NR Kinom". 

Komentari (0)

Srbija