Društvo

Macura odgovorila koaliciji OKO: Cilj konkursa da se stvori društvo nulto tolerantno na nasilje

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

20:50

Macura odgovorila koaliciji OKO: Cilj konkursa da se stvori društvo nulto tolerantno na nasilje
Tanjug/Ministarstvo bez portfelja/Dejan Stanković - Copyright Tanjug/Ministarstvo bez portfelja/Dejan Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka bez portfelja zadužena za koordinaciju aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, političkog i ekonomskog osnaživanja žena i sprečavanja nasilja nad ženama Tatjana Macura poručila je danas da saopštenje pojedinih NVO okupljenih oko koalicije OKO obeshrabruje manje organizacije i one organizacije civilnog društva koje se nalaze van Beograda da se prijave na konkurs kojim se podstiče borba protiv nasilja u porodici i vršnjačkog nasilja.

Macura je rekla da je cilj konkursa njenog ministarstva, odnosno Konkursa za dodelu sredstava za projekte čiji je cilj sprečavanje porodičnog i vršnjačkog nasilja, da se stvori društvo nulto tolerantno na nasilje, kao i da NVO okupljene oko koalicije OKO bez potrebe podrivaju poverenje u institucije države Srbije, saopšteno je iz kabineta ministarke bez portfelja Tatjane Macure.

"Iskreno verujem da razbijanje svake vrste monopola i veća konkurencija među NVO doprinosi kvalitetu u naporima i odgovornom odnosu prema društveno važnim temama", rekla je Macura.

Ona je podsetila da Izveštaj o kapacitetima i potrebama civilnog društva i neformalnih grupa, a u čijoj je izradi učestvovala i jedna od organizacija članica koalicije OKO, kaže da 62 odsto organizacija iz Srbije kao najveću prepreku vidi nedostatak finasijskih sredstava i centralistički pristup prilikom dodele sredstava.

Macura je rekla da neće biti diskriminacije po pitanju staža organizacija i ohrabruje i mlade organizacije i one registrovane van Beograda da uzmu učešće u Konkursu i osnaže svoje kapacitete.

"Nažalost, nemaju sve organizacije civilnog društva tu privilegiju da svoj predan i mukotrpan rad naplate već u prvoj godini delovanja obrtom od nekoliko stotina hiljada evra, istina je da brojni stručnjaci u oblasti prevencije nasilja i medijacije nisu imali priliku da se kroz rad u nezavisnim institucijama povežu sa međunarodnim donatorima i da onda ugovaraju finansiranje, a da se još nisu ni osnovali", navela je ona.

Apel da se svi prijave

Dodala je da se putem Agencije za privredne registre može videti koliki su godišnji budžeti nevladinih organizacija koje se na štetu manjih i novih organizacija obraćaju ovim povodom.

"Pozdravljamo njihov dosadašnji rad, ohrabrujemo ih da nastave sa njim, ali poručujuemo da pre svih institucije sistema ulažu napore da sistemski rade na sprečavanju nasilja", poručila je Macura.

Ona apeluje na sve zainteresovane organizacije da se prijave.

"Možda naša trenutno opredeljena sredstva za projekte u ovoj oblasti nisu dovoljno velika i interesantna da bi potpisnice koalicije OKO konkurisale, ali apelujemo na njih da ne obeshrabruju ostale organizacije i da sačekaju realizaciju projektnih aktivnosti i onda daju svoj sud o procesu i projektima", rekla je Macura.

Napomenula je da će ukoliko bude postojala opravdanost produžavanja roka za realizaciju obaveza organizacija koje su na konkursu dobila sredstva pristupiće se potpisivanju aneksa ugovora i na taj način biti omogućeno udruženjima da dobiju dodatno vreme za ispunjenje svojih obaveza i realizaciju aktivnosti i istakla je da je to uobičajena praksa sa kojom su i organizacije potpisnice saopštenja upoznate.

"Aposlutno nije tačna ocena da će organizacije civilnog društva imati svega 12 dana da realizuju projektne aktivnosti, jer je rok od 60 dana od dana zaključivanja prijava, što je 8. oktobar, ostavljen kao krajnji", izjavila je Macura.

Ona je rekla da nema razloga za zabrinutost i stvaranje atmosfere koja pogoduje verbalnom nasilju, posebno ne od strane onih organizacija koje imaju kompetencije, znanja i dugugodišnje iskustvo u radu sa žrtvama nasilja.

"Podstičemo organizacije civilnog društva iz cele Srbije da se prijave na ovaj Konkurs za dodelu sredstava za projekte čiji je cilj sprečavanje porodičnog i vršnjačkog nasilja i radujemo se zajedničkim naporima za stvaranje društva bez nasilja", zaključila je Macura.

Rok za prijavu na Konkurs za dodelu sredstava za projekte čiji je cilj sprečavanje porodičnog i vršnjačkog nasilja je 8. oktobar, a ukupna vrednost projekta je 55 miliona dinara.

Komentari (0)

Srbija