Politika

Macura u Tirani: Srbija jedina u regionu ima ministarku zaduženu za rodnu ravnopravnost

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2024

-

18:11

Macura u Tirani: Srbija jedina u regionu ima ministarku zaduženu za rodnu ravnopravnost
Macura u Tirani: Srbija jedina u regionu ima ministarku zaduženu za rodnu ravnopravnost - Copyright TANJUG/UN Women

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka bez portfelja zadužena za koordinaciju aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, političkog i ekonomskog osnaživanja žena i sprečavanja nasilja nad ženama Tatjana Macura učestvovala je na međunarodnoj konferenciji "Crtanje budućnosti 30 godina posle Pekinga", u Tirani. 

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta ministra, Macura je na panelu posvećenom izgradnji i održavanju saveza za multisektorska partnerstva govorila o izazovima društva u Srbiji i regionu i istakla važnost kontinuiranog rada, kako bi se dostigao nivo pune rodne ravnopravnosti i kako bi društva u kojima živimo imala nultu toleranciju na nasilje.

"Vlada Srbije je jedina vlada u regionu koja ima ministarku zaduženu za pitanje rodne ravnopravnosti, sprečavanje nasilja nad ženama i političko i ekonomsko osnaživanje žena. Važna je, hrabra i motivišuća politička odluka da se na poseban način bavimo zaštitom i unapređenjem ženskih ljudskih prava", rekla je Macura. 

Naglasila je da je Vlada Srbije vlada kontinuiteta i da se to posebno odnosi na odluku da stvaramo društvo sa nultom tolerancijom na nasilje i koje podržavaj žene. 

"Mnogi novi ili izmenjeni propisi u poslednjih nekoliko godina primeri su dobre pravne prakse koji vode ka tom cilju. Svesni smo da uvek može bolje i neprestano radimo na tome da stvari popravljamo", navela je Macura.

TANJUG/UN Women

 

Ona je naglasila da region, osim prostora, deli i slične probleme i da je važno da se traga za zajedničkim rešenjima. 

"Razmena iskustava i otvaranje dijaloga koji vode ka regionu nulto tolerantnom na nasilje mora biti zajednički cilj", naglasila je ona.

Ministarka je dodala da je Nacionalna koalicija za sprečavanje maloletničkih brakova koju čini oko 50 članica primer dobre saradnje na relaciji Vlada Srbije - međunarodne organizacije - lokalne nevladine organizacije. 

Sprečavanje nasilja nad ženama i sprečavanje vršnjačkog nasilja su teme koje takođe okupljaju veliki broj aktera. 

"Glavni izazov za većinu žena jeste usklađivanje privatnih i poslovnih obaveza. Rekla bih da je traženje rešenja za probleme sa kojima se suočavaju moderne porodice, porodice u kojima oba roditelja rade u stvari pitanje budućnosti i nadam se da ćemo razviti kvalitetan dijalog i sa beskrajno važnom poslovnom zajednicom", rekla je Macura.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija