Društvo

Izložba "Poklon sa značenjem" u Sremskoj Mitrovici: Spoj tradicije i kulture Srbije i BiH

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2024

-

17:41

Izložba "Poklon sa značenjem" u Sremskoj Mitrovici: Spoj tradicije i kulture Srbije i BiH
Izložba "Poklon sa značenjem" u Sremskoj Mitrovici: Spoj tradicije i kulture Srbije i BiH - Copyright Ministarstvo bez portfelja/Dejan Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Originalne rukotvorine ukrašene motivima begova šara i sofra, koji neguju simboliku kulturnog identiteta Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i bliskosti dva naroda, predstavljene su danas na izložbi nazvanoj "Poklon sa značenjem", koja je upriličena u galeriji "Lazar Vozarević" u Sremskoj Mitrovici.

Izložbu  su projekat "Zajedno za kulturni turizam - Prekogranična saradnja za bolji društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata", koji se sprovodi uz podršku EU. Komadi koje su izradile čuvarke tradicije okupljene u udruženjima BH crafts i Etno mreža reprezentativni su poslovni pokloni i autentični turistički proizvodi pograničnog područja.

Tatjana Macura, ministarka bez portfelja zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena, izjavila je na otvaranju izložbe da Vlada Republike Srbije podržava napore Etno mreže i BH crafts da ekonomski osnaže i afirmišu žene, ističući da će rad oba udruženja, "pored mostova koji nas povezuju, povezati dve zemlje i kroz očuvanje kulturnog nasleđa".  

Ministarstvo bez portfelja/Dejan Stanković

 

Sinergiju dva naroda kroz zajedničke rukotvorine, istakao je i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, dodajući da je to način da se očuva zajedništvo.

On je zahvalio ženama okupljenim u udruženjima BH crafts i Etno mreža čiji proizvodi su reprezent onoga što nam je zajedničko i što nas spaja, jer nose simboliku kulturnog nasleđa obe zemlje.

Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, ističući višestruki značaj očuvanja starih zanata, rekao je da je Pokrajinska vlada za podršku ovoj delatnosti uložila više od 15 miliona dinara, dok su i za narednu godinu predviđena značajna sredstva. 

"Kroz stare zanate, i ovakve komade, dajemo sidro koje ljude još više veže za ove prostore", rekao je Ivanišević.

Ministarstvo bez portfelja/Dejan Stanković

 

Evropska unija je posebno ponosna zato što kroz ovaj projekat podržava najmanje 60 žena koje se bave starim zanatima iz 18 opština Srbije i Bosne i Hercegovine, rekao je šef drugog sektora operacija Delegacije EU Ričard Maša, dodajući da je projekat dobar primer saradnje u rešavanju zajedničkih izazova i korišćenju prilika za rast i razvoj. 

"Kroz ulaganja u javno zdravlje, zapošljavanje i kulturno nasleđe ovaj program stvara čvršće veze među susednim narodima", rekao je on.

Ministarstvo bez portfelja/Dejan Stanković

 

Poseban doprinos očuvanju tradicije i kulturnog nasleđa u obe zemlje, daje ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson sa suprugom. Ferguson, koji je ranije bio ambasador u Bosni i Hercegovini, poručuje da je diplomatski kor oduševljen ručnim radom sa ovog područja. 

"Cilj je da se pruži podrška ženama da se osnaže i da se znanje prenosi da bi se očuvala tradicija Balkana", rekao je on.  

Ministarstvo bez portfelja/Dejan Stanković

 

Predsednice dva udruženja Etno mreža i BH Crafts, Violeta Jovanović i Lejla Radončić zahvalile su partnerima i pozvale zvaničnike, diplomatski kor i odgovornu privredu da nastave da, kupovinom autentičnih proizvoda sa značenjem i sa svrhom, nastave da pružaju podršku ženama majstorima starih zanata kojima je ovo način da čuvajući tradiciju ostvare prihod.  

Ministarstvo bez portfelja/Dejan Stanković

 

Proizvodi koji su danas predstavljeni krase motivi begove šare i sofre. Begova šara sadrži ornamente petrovačkog ćilima podudarne sa šarama pirotskih i sjeničko-pešterskih ćilima. Sofra kao univerzalno prisutan element nosi plemenitu simboliku okupljanja za stolom, blagostanja i održavanja porodičnih veza i vrednosti. Begova šara se, kao stilizovan likovni element i  kombinacija različitih ornamenata, posebno negovala u Bosanskom Petrovcu, nekad poznatom kao i Pirot po ručnom tkanju ćilima.

Komentari (0)

Srbija