Društvo

Posle 50 godina BAS ide sa Savskog trga na Novi Beograd: "Kreće da se ispisuje nova istorija"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2024

-

12:14

Posle 50 godina BAS ide sa Savskog trga na Novi Beograd: "Kreće da se ispisuje nova istorija"
Posle 50 godina BAS ide sa Savskog trga na Novi Beograd: "Kreće da se ispisuje nova istorija" - Copyright Tanjug/Dušan Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Nova Beogradska autobuska stanica na Novom Beogradu danas je zvanično otvorena, ali će prvi autobusi sa te lokacije krenuti u nedelju, 29. septembra. Posle 50 godina na Savskom trgu glavna autobuska stanica promenila je adresu.

Nova stanica ima ukupno 65 perona, od toga 12 dolaznih i 53 odlazna. Odlazni peroni su organizovani tako da je osam rezervisano za prigradske autobuse, 22 za međugradske, 14 za međunarodne i devet za vanlinijske, odnosno turističke autobuse. 

Tu je i šalter sala za prodaju karata, gde si i bankomati da putnici mogu da podignu novac, ambulanta, toaleti.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kaže da je nova stanica "prostor koji može da bude na ponos svima". On je rekao da će to biti saobraćajana kapija Srbije.

"U međuvremu buvljak smo preselili na drugu stranu. Raspisujemo tender za autobusku zgradu, a paralelno se radi i železnička zgrada. Drago mi je što smo uspeli da nešto što je delovalo da nema rešenja privedemo kraju. Od nedelje će ovde početi da saobraćaju autobusi", rekao je gradonačelnik.

On je naveo da su se tek sada stvorili uslovi da se zatvori Stari savski most, jer ga je najveći broj ljudi koristio zbog autobuske stanice.

Tanjug/Dušan Ilić

 

Boban Kovačević, generalni direktor BAS-a kaže da otvaranjem nove autobuske stanice "kreće da se ispisuje nova istorija".

"Autobuska stanica je jedna od ključnih tačaka u životu svakog grada. Za oko 30 sati odavde (sa Novog Beograda) će krenuti prvi autobusi. U ovom trenutku mi smo potpuno spremni", rekao je Kovačević.

Pola veka na Savskom trgu

Nakon više od pola veka Beogradska autobuska stanica (BAS) se seli sa Savskog trga (Železnička 4) i od nedelje (29. septembra) kreću prvi autobuski polasci sa nove lokacije na Novom Beogradu, u Bloku 42. 

Poslednji autobus sa Savskog trga kreće noću između subote i nedelje (50 minuta iza ponoći) za Ljubljanu. Tri sata kasnije sa nove lokacije na Novom Beogradu polazi autobus sa putnicima za Novi Sad.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Nova autobuska stanica je pored železničke stanice na Novi Beograd, u neposrednoj blizini moto-puta. Obezbeđen je veliki parking za putnike sa 186 mesta. Tu je i taksi stanica sa prostorom za 25 vozila.

Na novoj autobuskoj stanici nalaze se šalter sala, komercijalni objekti, ugostiteljski i trgovinski objekti, dečji kutak, ambulanta i bankomati. 

Koje gradske linije saobraćaju do nove BAS stanice

Ukupan broj perona je 65, od toga 12 dolaznih i 53 odlazna. Odlazni peroni su organizovani tako da je 8 rezervisano za prigradske autobuse, 22 za međugradske, 14 za međunarodne i 9 za vanlinijske, odnosno turističke autobuse. 

Dolazni peroni su od 1 do 12, od 13 do 20 su peroni koji će se koristiti za prigradski saobraćaj, a od 21 do 34 su peroni koji se neće koristiti s obzirom na to da je tu stanična zgrada koja će se graditi. Peroni od 35 do 56 će biti rezervisani za međunarodne polaske i međugradske polaske.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Do nove glavne autobuske stanice, pored sopstvenog prevoza, građani će moći da stignu i tramvajem, autobusom ili BG vozom. 

U neposrednoj blizini staju tramvaji 7, 9,11 i 13, kao i brojne autobuske linije: 85, 89, 94, 95, 600, E6, a do nove beogradske autobuske stanice brzo ćete doći i ako koristite autobuse gradskog prevoza 60, 60L, 67, 93 i EKO1.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija