Društvo

BAS od nedelje na novoj lokaciji: Svi autobusi biće preusmereni u Blok 42 na Novom Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

18:45

BAS od nedelje na novoj lokaciji: Svi autobusi biće preusmereni u Blok 42 na Novom Beogradu
BAS od nedelje na novoj lokaciji: Svi autobusi biće preusmereni u Blok 42 na Novom Beogradu - Copyright FoNet/BAS

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska autobuska stanica će od nedelje 29. septembra biti na novoj lokaciji, a svi autobusi tog dana biće preusmereni u Blok 42 na Novom Beogradu.

Kako navode iz Javnog preduzeća Beogradska autobuska stanica, sam proces prebacivanja na novu lokaciju pažljivo je osmišljen, sve će se obaviti u jednom danu što će osigurati da tranzicija prođe bez komplikacija za putnike i korisnike stanice.

Nova stanica se nalazi na strateški pozicioniranoj lokaciji, u neposrednoj blizini moto-puta, nekadašnjeg auto-puta kroz Beograd, odmah pored železničkog stajališta Novi Beograd i na samo nekoliko minuta od stanice gradskog prevoza sa linijama koje vode ka Aerodromu Nikola Tesla.

FoNet/BAS

 

Do nove autobuske stanice, pored sopstvenog prevoza, građani će moći da stignu i tramvajem, autobusom ili BG vozom. U neposrednoj blizini staju tramvaji 7, 9,11 i 13, kao i brojne autobuske linije: 85, 89, 94, 95, 600, E6, a do nove beogradske autobuske stanice može se doći i autobusima gradskog prevoza 60, 60L, 67, 93 i EKO1.

Moderan stanični plato ima sa 65 perona i parking od 186 mesta, kao i nove prilazne saobraćajnice koje omogućavaju lak pristup stanici iz svih pravaca.

U toku je izgradnja stanične zgrade od 27.000 kvadratnih metara.

Do završetka radova na novoj staničnoj zgradi putnici će koristiti privremeni objekat sa osnovnim sadržajima. U pitanju je aneks površine oko 1.200 kvadratnih metara koji je izgradio Grad Beograd i u potpunosti je osposobljen za nesmetano funkcionisanje stanice.

Kako se navodi, stanični plato ima 65 perona i to 12 dolaznih i 53 polazna perona. Polazni peroni su raspoređeni tako da je osam rezervisano za prigradski saobraćaj, 14 za međunarodni, 22 za međugradski i devet za vanlinijski-turistički saobraćaj.

FoNet/BAS

 

Izgrađen je i pripremni parking za autobuse sa 80 mesta, kao i parking za putnike sa 186 mesta od kojih je 89 namenjeno putnicima u dolasku dok je 97 mesta rezervisano za putnike u odlasku.

U sklopu staničnog platoa će se nalaziti i taksi stanica sa 25 mesta. Nova lokacija autobuske stanice će značajno doprineti rasterećenju centra grada.

Ovo će smanjiti zagađenje vazduha i poboljšati iskustvo putnika koji će sada moći brže i lakše da stignu do stanice bilo da koriste autobuske linije GSP-a, tramvaje ili sopstveni prevoz.

Izmeštanje autobuske stanice deo je sveobuhvatnog saobraćajnog master plana za Beograd koji obuhvata i novu železničku stanicu, revitalizaciju aerodroma "Nikola Tesla" i izgradnju metro sistema.

Ovaj plan ima za cilj da, po ugledu na najbolje evropske prakse, saobraćaj u srpskoj prestonici učini održivim, odnosno da javni prevoz, biciklisti i pešaci konačno dobiju primat nad putničkim automobilima.

FoNet/BAS

 

Jedan od ključnih benefita koji će nova BAS imati za turizam je objedinjavanje polazaka turističkih autobusa na jednom mestu.

Takođe, planirana direktna integracija nove Beogradske autobuske stanice sa modernizovanom železničkom stanicom "Novi Beograd" i odlična veza sa Aerodromom "Nikola Tesla" omogućiće turistima da lako prelaze sa jednog vida prevoza na drugi, čime se skraćuje vreme putovanja i povećava komfor.

Nakon završetka druge faze koja podrazumeva izgradnju nove stanične zgrade sa savremenim komercijalnim i drugim neophodnim sadržajima poput restorana, kafića, banaka, posebnih lounge zona i specijalnih čekaonica, posetioci Beograda imaće na raspolaganju sve što im je neophodno za udobno putovanje. Najavljeno odvajanje staničnih zgrada za prigradski i međugradski saobraćaj, kao i odvojeni peroni za turističke autobuse dodatno će doprineti komforu svih putnika.

Projekat je od izuzetnog značaja i zbog predstojećeg EXPO sajma koji će biti održan u srpskoj prestonici.

Komentari (0)

Srbija