Društvo

Danas toplo, temperatura do 30 stepeni Celzijusa, u petak i viša: Kakvo nas vreme očekuje u narednim danima?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2024

-

07:30

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ulazimo polako u najtopliji deo ove sedmice. Vazdušni pritisak je u porastu, a na prednjoj strani anticiklona ka nama struji sve topliji vazduh sa juga kontinenta. Zato danas i narednh dana možemo da očekujemo temperaturu koja i će biti daleko iznad proseka, iznad 30 stepeni Celzijusa, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

"U narednim satima biće pretežno sunčano i vedro. Razvedrilo se u toku noći, a koja kap kiše moguća je tokom jutra na planinama. UV indeks imaće danas umerenu vrednost, zato ne zaboravite da zaštitite svoju kožu", kaže Ćirković.

Kada je reč o temperaturi, ona polako raste i danas će biti uglavnom ujednačena u Srbiji. U najtoplijem delu dana, u većini mesta oko 29-30 stepeni Celzijusa.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Osim sunca, na porast temperature danas utiče i južni vetar sa kojim stiže sve topliji vazduh. U narednim satima biće vetrovito. Duvaće umeren do pojačan vetar južnog i jugozapadnog pravca", kaže ona.

Sutra još toplije. Petak će biti najtopliji dan u ovoj sedmici, sa temperaturom do 33 stepena u hladu. Nakon toga, za dane vikenda, stiže hladan front, obara temperaturu za više od 10 stepeni i donosi novi talas kiše i pljuskova. Na visokim planinama, iznad 2.000 metara nadmorske visine očekujemo i sneg.

Oluja Boris u septembru pogodila veliki deo centralne Evrope  

Naučnici ističu da je oluja Boris, koja je sredinom septembra, pogodila  veliki deo centralne Evrope  bila dvostruko jača i intezivnija zbog klimastkih promena.

Ćirković podseća da je su u poplavama poginule 24 osobe, oštećeni su mostovi, potopljeni automobili, gradovi su ostali bez struje i potrebna im je značajna popravka infrastrukture.

"Obilne četvorodnevne padavine bile su "daleko" najveće ikada zabeležene u Centralnoj Evropi i dvostruko verovatnije zbog zagrevanja od sagorevanja uglja, nafte i prirodnog gasa", rekla je ona.

Klimatske promene doprinele su da kiše budu između 7 i 20 odsto intenzivnije, pokazala su najnovije studije. Tim naučnika analizirao je  vremenske podatke i koristio klimatske modele da uporedi kako se klima menjala od hladnog predindustriskog doba do danas.

Neki od najtežih uticaja osetili su se u poljsko-češkoj pograničnoj regiji i Austriji, uglavnom u urbanim područjima duž velikih reka.

Studija je istakla da je broj poginulih u ovomesečnim poplavama bio znatno manji nego tokom katastrofalnih poplava u regionu u periodu od 1997. do 2002. 

Ipak, infrastruktura i sistemi za upravljanje vanrednim situacijama bili su preopterećeni u mnogim slučajevima i biće potrebne milijarde evra da se poprave.

Srbija je imala sreće kada je reč o ciklonu Boris, jer smo se nalazili na periferiji ovog sistema. Međutim, klimatolozi ističu da mi kao društvo idemo ka sve ekstremnijem vremenu, upravo zbog promenjene klime.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija