Društvo

Profesor Saobraćajnog fakulteta o nesreći kod Ušća: Od brzine kretanja zavisi ishod sudara putničkog sa oklopnim vozilom

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2024

-

14:23

Profesor Saobraćajnog fakulteta o nesreći kod Ušća: Od brzine kretanja zavisi ishod sudara putničkog sa oklopnim vozilom
Milan Vujanić - Copyright Tanjug/Jovana Kulašević

veličina teksta

Aa Aa

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu u penziji Milan Vujanić izjavio je da od brzine kretanja zavisi kakav će biti ishod sudara putničkog sa vojnim oklopnim vozilom.

On je za Tanjug rekao da će pri brzinama od 60 kilometara na čas i preko toga sudar najverovatnije biti sa smrtnim posledicama, dok pri brzinama od 30 ili 40 kilometara na čas, vozilo će biti fizički pregaženo, ali su nema izgleda da dođe do smrtnih posledica.

"To vam je kao da udarite vozilom u zid, a oklopno vozilo je tvrđe i od zida", naveo je Vujanić.

On je ukazao da oklopna vozila svakako imaju manju preglednost nego klasična putnička vozila i da se zbog toga u normalnom saobraćaju ta vozila najčešće kreću u pratnji. Vujanić je dodao i da je svakako zabranjeno presecanje svake kolone, posebno one pod pratnjom.

Osvrćući se na jučerašnju saobraćajnu nesreću na putu između Kraljeva i Raške u mestu Bojanići, u kojoj su se sudarili vozilo Vojske Srbije i putnički automobil, kada je poginulo pet osoba, od kojih troje dece, dok je jedna teško povređena, Vujanić je rekao da je u tom slučaju nejasno kako se putničko vozilo našlo unutar kolone vojnih vozila gde je i napred i pozadi bila vojna policija.

"Ili je vojno vozilo izašlo iz kolone ili je putničko vozilo ušlo u kolonu", smatra je Vujačić.

Sagovornik Tanjuga, koji je, kako kaže, često bio veštak pri saobraćajnim nezgodama, rekao je i da,kada se dese nesreće, policija privodi samo ukoliko se sumnja da neki od učesnika napravio propust zbog koga je došao do nezgode.

Stučnjak za bezbednost saobraćaja Milan Božović rekao je za Tanjug da je oklopno vozilo projektovano tako da ima veliko rastojanje između podloge i najniže tačke na vozilu kako bi bilo prohodno na različitim nepristupačnim terenima i da je u jučerašnjoj nesreći iz tog razloga došlo do podvalačenja celog putničkog vozila pod borbeno vozilo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija