Društvo

Grad Novi Sad: Nemamo ingerencije nad Institutom za javno zdravlje u javnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2024

-

08:20

Grad Novi Sad: Nemamo ingerencije nad Institutom za javno zdravlje u javnosti
Grad Novi Sad: Nemamo ingerencije nad Institutom za javno zdravlje u javnosti - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Institut za javno zdravlje Vojvodine odbio da Pokretu obnove Kraljevine Srbije dostavi rezultate analiza pijaće vode u Novom Sadu, nazivajući te podatke poslovnom tajnom i upućujući ih na Gradsku upravu za komunalne poslove, iz Grada za Euronews Srbija navode da nemaju ingerencije nad poslovanjem niti istupanjem Instituta u javnosti. 

Odbornička grupa "Nada za Novi Sad" tražila je da joj Institut na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja dostavi rezultate analiza vode iz perioda od 7. do 17. avgusta, nekoliko dana pre nego što je Institut zvanično potvrdio da su u pijaćoj vodi pronađene nematode, odnosno valjkasti crvi.

Razlog je njihova sumnja da je prisustvo tih parazita u vodi bilo ustanovljeno i pre nego što je javnost o tome bila obaveštena. 

Institut za javno zdravlje je njihov zahtev u potpunosti odbio, navodeći da bi "odavanjem traženih rezultata, Institut kao akreditovana i sertifikovana zdravstvena ustanova, ugrozio vlasnička prava naručioca analiza sa kojim ima ugovorni odnos". Drugim rečima, proglasio je analize vode za poslovnu tajnu i uputio tražioca podataka da zahtev prosledi Gradskoj upravi za komunalne poslove.

Euronews

 

I Euronews Srbija se obratio Gradu Novom Sadu sa zahtevom da nam, radi tačnog informisanja javnosti, dostave rezultate analiza pijaće vode, te da nam pojasne kojim je ugovorom između Grada i Instituta za javno zdravlje Vojvodine definisano da su takvi podaci poslovna tajna

U odgovoru iz Kabineta gradonačelnika navodi se da je Institut, pored redovnog izveštaja koji mesečno podnosi, sproveo i potom objavio rezultat dve vanredne kontrole vode koje su potvrdile njenu ispravnost. 

"U zaključku redovnog izveštaja dostavljenog Gradu Novom Sadu, Institut navodi da se s obzirom na rezultate utvrđivanja zdravstvene ispravnosti kontrolisanih uzoraka vode za piće tokom avgusta 2024. godine, može zaključiti da u prečišćenoj vodi za piće iz javnog vodovoda na teritoriji Grada Novog Sada i naselja, ne postoji pretnja po zdravlje ljudi", stoji u odgovoru iz Kabineta gradonačelnika. 

Na naša pitanja još nisu odgovorili ni Institut za javno zdravlje Vojvodine, niti Javno-komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija".  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija