Društvo

Proglašena vanredna situacija na delu teritorija opština Pirot i Dimitrovgrad

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

26/08/2024

-

15:11

Proglašena vanredna situacija na delu teritorija opština Pirot i Dimitrovgrad
Proglašena vanredna situacija na delu teritorija opština Pirot i Dimitrovgrad - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Zbog požara na Staroj planini, u reonu Vidliča, Grad Pirot, ali i opština Dimitorvgrad, proglašena je vanredna situacija na delu teritorija Pirota i Dimitrovgrada.

Kako je Tanjugu rečeno u Štabu za vanredne situacije Grada Pirota, vanredna situacija proglašena je na teritoriji pirotskih sela Slavinja, Visočka Ržana, Rsovci, Izvor, Krupac, Berilovac, a u Dimitrovgradu takođe u selima oko kojih se nalaze opožarene površine.

U odluci o proglašenju vanredne situacije, koju je potpisao gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, procenjuje se da se požar proširio na oko 1.500 hektara površine.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije saopštili su da su za samo jedan dan imali 200 intervencija, uglavnom zbog požara na otvorenom, a da je trenutno najteža situacija na Staroj planini gde su ugrožena dva sela kojima se primiče požar.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, u nedelju je najkritičnije bilo u selima sa južne strane Vidliča, ali kako je rekao predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, ta sela su sačuvana.

"Nije velika šteta, osim što postoji opasnost da se požar ne proširi. Prema selu Smilovci je sve šuma, a ovaj kraj ovde, trenutno vetar duva povoljno po pitanju ovih sela, jugozapadni vetar i nosi vatru više put juga i zapada, prema Pirotu, pa mi se čini da su ova sela trenutno manje ugrožena. Međutim, ako sad ne delujemo, vetar stalno menja svoj pravac, ako sad ne delujemo i ne uspostavimo taj put, odnosno tu njihovu prugu, kako joj zove vatrogasi, da može voda da stigne do tog područja, mislim da će biti kritično", rekao je on. 

U sali Pirotskog upravnog okruga danas je održana vanredna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije. Na sednici je razmatrano stanje na teritoriji Pirotskog upravnog okruga koje izazivaju požari na otvorenom prostoru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija