Društvo

Za dan skoro 200 intervencija zbog požara na otvorenom: Najteža situacija na Staroj planini, sela zasad nisu ugrožena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2024

-

13:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Sektora za vanredne situacije saopštili su da su za samo jedan dan imali 200 intervencija, uglavnom zbog požara na otvorenom, a da je trenutno najteža situacija na Staroj planini gde su ugrožena dva sela kojima se primiče požar.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, u nedelju je najkritičnije bilo u selima sa južne strane Vidliča, ali kako je rekao predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, ta sela su sačuvana.

"Nije velika šteta, osim što postoji opasnost da se požar ne proširi. Prema selu Smilovci je sve šuma, a ovaj kraj ovde, trenutno vetar duva povoljno po pitanju ovih sela, jugozapadni vetar i nosi vatru više put juga i zapada, prema Pirotu, pa mi se čini da su ova sela trenutno manje ugrožena. Međutim, ako sad ne delujemo, vetar stalno menja svoj pravac, ako sad ne delujemo i ne uspostavimo taj put, odnosno tu njihovu prugu, kako joj zove vatrogasi, da može voda da stigne do tog područja, mislim da će biti kritično", rekao je on. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

U sali Pirotskog upravnog okruga danas je održana vanredna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije. Na sednici je razmatrano stanje na teritoriji Pirotskog upravnog okruga koje izazivaju požari na otvorenom prostoru.

Kako je navedeno, linija požara je od sela Basara, iznad sela Кrupac, prema Visočkim Odorovcima, Gulenovcima pa do sela Slavinja. Pomenuta sela nisu ugrožena. Gori suva trava i nisko rastinje. Zasadi šuma za sada nisu ugroženi.

U gašenju požara i preduzimanju preventivnih mera trenutno učestvuje: Sektor za vanredne situacije sa vatrogascima iz cele Srbije, Helikopterska jedinica MUP-a Srbije sa dva helikoptera, Šumska gazdinstva iz Pirota uz pomoć drugih gazdinstava, Dobrovoljno vatrogasno društvo Pirot, Specijalizovane jedinice civilne zaštite Sektora za vanredne situacije, dobrovoljci sa teritorije okruga.

Gašenje požara je izuzetno teško i zahtevno zbog vremenskih uslova, vetra i suve vegetacije koji pogoduju širenju požara. Zahvaljujući tome mnoge zapaljene površine se i nakon gašenja ponovo razbukte. Teren je na pojedinim mestima nepristupačan a dodatna opasnost preti od užarenog kamenja i drveća koje od toplote pucaju i kotrljaju se i pale nove površine.

Lokalne samouprave su stavile na raspolaganje svoje kapacitete.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je sektor za vanredne situacije tokom jučerašnjeg dana imao 220 intervencija na teritoriji Srbije, od čega je bilo 198 požara. On je za TV Pink rekao da se sumnja da u okolinama nekih mesta dolazi do namernog podmetanja požara, jer policajci koji su na terenu nađu flaše sa benzinom.

"Naravno, ima i neodgovornih paljenja strnjišta i svega ostalog, što se na selu godinama i decenijama radi", dodao je Dačić.

Dačić je odao priznanje vatrogascima i istakao da su njih ozbiljno pogodile neistinite priče koje su objavili pojedini opozicioni mediji, a to je da se vatrogasci nisu javljali sat vremena na poziv povodom požara u Novom Sadu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija