Aktuelno

Nastavlja se borba sa požarima kod Dimitrovgrada: Najkritičnije u dva sela, u nedelju bilo više od 50 naleta helikoptera

Komentari

Autor: RTS, Tanjug

26/08/2024

-

10:21

Nastavlja se borba sa požarima kod Dimitrovgrada: Najkritičnije u dva sela, u nedelju bilo više od 50 naleta helikoptera
Nastavlja se borba sa požarima kod Dimitrovgrada: Najkritičnije u dva sela, u nedelju bilo više od 50 naleta helikoptera - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Borba s vatrom na Vidliču i dalje traje. Situacija kod Dimitrovgrada je nepromenjena u odnosu na sinoć, rekao je predsednik Opštine Vladica Dimitrov. U Žagubici i na Suvoj planini sumnja se da su požari podmetnuti. Požar na Tari, na Banjskoj steni, sad je pod kontrolom, prenosi RTS.

Od početnih 200 na Vidliču se vatra proširila na nekoliko stotina hektara. Gori suva trava i nisko rastinje na veoma nepristupačnom, stenovitom terenu, što umnogome otežava gašenje požara.

Situacija kod Dimitrovgrada je nepromenjena u odnosu na sinoć, rekao predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Opština pruža svu logističku podršku u mehanizaciji i ljudstvu na terenu kako bi pomogla vatrogasnim i drugim ekipama.

Najkomplikovanija situacija trenutno je u ataru sela Visički Odorovci i Gulenovci. Inače, angažovani su i helikopteri i samo u nedelju je bilo preko 50 naleta.

U ovom trenutku nisu ugrožena sela, stanovništvo i objekti, ali se situacija prati, rekao je Dimitrov.

Koliko dugo će trajati borba sa vatrenom stihijom na planini Vidlič, umnogome će zavisiti i od vremenskih uslova - koji sada ne idu na ruku zbog visokih temperatura koje se očekuju i narednih dana.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Pripadnici Sektora za vanredne situacije imali su gotovo 200 intervencija, uglavnom zbog požara na otvorenom. Upozoravaju građane da budu pažljivi jer vreli talas dugo traje i svaka nepažnja može da dovede do velikih požara. 

Čaušić obišao najveće požare na teritoriji Srbije

Po nalogu potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, v.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić u nedelju je obišao najveće požare koji su trenutno na teritoriji naše zemlje, a koje gase pripadnici Sektora za vanredne situacije, helikopteri Helikopterske jedinice, pripadnici javnog preduzeća "Srbija šume" i lokalne samouprave.

Najveći požari su trenutno u podnožju vrha Vidlič na Staroj Planini, u opštinama Dimitrovgrad i Pirot, saopštio je MUP.

"Tu je situacija jako kompleksna, izuzetno nepristupačan teren, gde rade pripadnici Sektora za vanredne situacije, pripadnici javnog preduzeća „Srbija šume“, lokalne samouprave i dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a. Na ovom području dva sela Odorovci i Gulenci su ugrožena, kojima se primiče požar, ali mi ćemo sve snage usmeriti da zaštitimo stanovnike“, naveo je Čaušić.

Teren je izuzetno nepristupačan tako da će se pristupiti i akciji desantiranja kako bi vatrogasci prišli požaru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija