Društvo

Novi Pazar žarište epidemije malih boginja: Zbog čega roditelji u tom gradu MMR vakcinu stavljaju "na čekanje"?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Enes Radetinac

26/08/2024

-

11:06

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Od početka godine u Srbiji je registrovano 255 slučajeva malih boginja, od toga 105 tokom jula meseca. Najviše obolelih u julu bilo je u Novom Pazaru sa 92 zaražene osobe, zatim u Beogradu devet i po jedna u Tutinu, Ubu, Novom Sadu i Loznici.

Najteža je situacija je u Novom Pazaru, gde je epidemija malih boginja prijavljena 7. maja 2024. godine. Lekare nisu iznenadili ove brojke, jer je u tom gradu najmanji obuhvat vakcinisane dece. 

Naime, prema podacima Novopazarskog zavoda za javno zdravlje tokom 2022. godine, u ovom gradu vakcinisano je 27,9 odsto dece MMR vakcinom koje štiti od malih boginja. Situacija se ni danas nije značajno promenila. Prema istim podacima, broj pravovremeno vakcinisane dece je između 30 i 60 odsto, što je i daleko od željenog obuhvata koji bi trebalo da bude 95 odsto i koji može da obezbedi dobar kolektivni imunitet. 

Pedijar Rajko Popović kaže za Euronews Srbija da je u Novom Pazaru glavni razlog strah kod roditelja da bi MMR vakcina mogla da ostavi negativne zdravstvene posledice na njihovu decu. 

"Dešava se često da roditelji žele da im dete primi vakcinu, da im to nije sprono, ali se ipak odlučuju da to ne urade dok dete ne prohoda, ne progovori. Internet, ma koliko koristan, može da bude i štetan, naročito ako se na njemu plasiraju dezinformacije", rekao je Popović.

Profimedia

 

Kako je dodao, oni se dosta oko ove teme informišu na internetu, a to može značajno da utiče ne njihove stavove kada je vakcinacija u pitanju.

"Imamo dezinformacije koje su posejale sumnje kod roditelja. Oni strahuju da su vakcine možda povezane sa pojavom autizma, da utiču na autizam, da utiču na razvoj govora kod dece, na razvoj hoda, da mogu da izazovu neke komplikacije i dosta dugo su te informacije plivale u tom prostoru", objasnio je on.

Zavod za javno zdravlje: Zdravstveni radnici nemaju jasan stav, to dodatno zbunjuje roditelje

Međutim, iz Zavoda za javno zdravlje dodaju da je problem i u zdravstvenim radnicima koji nemaju jasan stav, što dodatno zbunjuje roditelje. Direktor ovog Zavoda Šefadil Spahić objašnjava da je posao lekara da izgradi poverenje kod pacijenta i da im pruže odgovore na sva pitanja kako bi rešili nedoumice.

"Problem je što među zdravstvenim radnicima nema jednog i konkretnog stava koji kaže da je važno da vakcinišu dete. Često kažu da se sačeka još određeno vreme. Mi sada radimo na tome. Izmerićemo aktivnost svakog pedijatra, da vidimo koliko pedijatra ima decu koja su vakcinisana, koji je to postotak vakcinisane dece, pa ćemo da radimo i sa tim pedijatrima, da ih edukujemo na koji način da pozivaju roditelje", rekao je Spahić. 

Ono što, za sada, nema nikave sumnje je to da građani Novog Pazara imaju podeljeno mišljenje po pitanju MMR vakcine. U razgovoru za Euronews Srbija mnogi kažu da je "antivakcerski lobi glavni razlog svega".

"Mislim da je jedini odgovor to što građani nisu na kvalitetan način informisani o tome. Mi ovde imamo lekare koji ubeđuju roditelje da ne vakcinišu svoju decu, dovoljno je to", rekao je jedan od građana. 

Profimedia

 

Drugi smatra da su one problematične i kaže: "ko zna šta u tim vakcinama ima".

Treća sagovornica navodi da je važno da građani budu informisani na pravi način o ovoj vakcini.

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru je u saradnji sa Unicefom pokrenuo novi projekat kako bi roditelje što bolje informisali koliko je značajna MMR vakcina.

Komentari (0)

Srbija