Društvo

Vidović: Srpski spasilački tim pomaže na sve načine pogođenima poplavama u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2024

-

13:25

Vidović: Srpski spasilački tim pomaže na sve načine pogođenima poplavama u BiH
Vidović: Srpski spasilački tim pomaže na sve načine pogođenima poplavama u BiH - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Davor Vidović rekao je danas da spasilački tim iz Srbije pokušava na sve načine da reši sve probleme kako bi pomogao stanovništvu koje su u Bosni i Hercegovini zadesile katastrofalne poplave.

Vidović je za Tanjug rekao da su naši spasioci raspoređeni svuda u okolini Jablanice, kao i da su bili i na teritoriji opštine Konjic, ali da tokom potrage nisu uspeli da pronađu preživele.

"Nažalost, bio je veoma jak udar i srušilo se mnogo materijala. Osim vode, tu je bilo i mešavine kamenja i blata i zaista je bilo teško naći preživele", rekao je Vidović.

On je dodao da je visina naboja u nekim delovima bila i do deset metara, pa i više od toga.

Vidović je naveo i da je jedinica Sektora za vanredne situacije angažovala i dve velike radne mašine koje pomažu u pomeranju tereta, odnosno otkopavanju i raščišćavanju terena.

"Za sada se traga za pet osoba, a verovatnoća da će neko biti pronađen je iz dana u dan sve manja", rekao je on.

Tanjug/AP/Armin Durgut

 

Govoreći o evakuaciji stanovništva u Jablanici i Konjicu, Vidović je rekao da je ona sprovedena zbog najave novih padavina, a uz to su putevi u dosta lošem stanju, naročito posle prvobitnih padavina koje su i dovele do poplava.

"Evakuacija je naređena iz preventivnih razloga, kako nova kiša ne bi izazvala velike probleme, jer bi u tom slučaju bilo znatno teže doći do ugroženih građana", pojasnio je Vidović.

On je naveo da je voda koju su donele obilne kiše bila samo pokretač katastrofe, jer je ona pokrenula veliki broj klizišta na teritoriji Jablanice i Konjica.

"Došlo je do velikog broja odrona, a kamenje je činilo najveću silu - padale su kuće i praktično su nošeni ljudi desetinama i stotinama metara", rekao je on, dodajući da spasioci upravo zbog velikih količina naslaga imaju problem da pronađu tela, ali i zbog toga što su ona odbačena i po nekoliko desetina i stotina metara od kuća.

Tanjug/AP/Armin Durgut

 

Vidović je dodao da su u BiH otišli spasioci iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Užica i Valjeva, kao i da će oni, ukoliko ne bude novih pretnji i problema, u ponedeljak napustiti lokaciju.

"Veoma su nam bitne radne mašine i posao koji smo učinili sa njima", naglasio je Vidović.

On je istakao da je veći deo spasilaca koji su trenutno u BiH bio u Turskoj nakon zemljotresa, kao i u Albaniji.

Govoreći o spremnosti našeg tima za pružanje pomoći, Vidović je rekao da članovi nose šatore i opremu i da su spremni da na terenu ostanu sedam dana bez podrške domaćina.

"Ovde je dosta dobra organizacija, domaćin je obezbedio logističku podršku, smešteni smo u zgradi srednje škole u kojoj imamo uslove koje ne bismo imali u šatorima", rekao je on.

Vidović je dodao da bi kiša koja je padala nakon poplava otežala funkcionisanje tima da su članovi bili u šatorima, napominjući da su oni spremni da budu na terenu bez podrške sedam dana.

Tanjug/AP/Armin Durgut

 

On je dodao da članovi tima ostaju na terenu, da vode računa o svemu i da pomažu koliko je u njihovoj moći.

Komandant štaba Vatrogasnog saveza Srbije Dušan Jovanović rekao je za Tanjug da svi članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava prolaze obaveznu  osnovnu obuku u Sektoru za vanredne situacije MUP-a, nakon čega se pojedini dalje opredeljuju za specijalističku obuku, koja će omogućiti rad u okolnostima poput onih u Jablanici.

"Mi blisko sarađujemo sa sektorom za vanredne situacije. Takođe, MUP je izdvojio značajna sredstva za podizanje kapaciteta dobrovoljnih vatrogasnih društava", naveo je Jovanović.

Članovi dobrovoljnih jedinica, kako je rekao, imaju uverenje o završenoj obuci koje im omogućava da pri zapošljavanju u Sektoru za vanredne situacije, u vatrogasnim jedinicama, imaju deset odsto bodova više u odnosu na druge kandidate.

Prema rečima Jovanovića, tokom avgustovskih šumskih požara, više od 400 dobrovoljnih vatrogasaca je bilo raspoređeno širom Srbije.

"Imali smo momente da su dobrovoljci iz Sombora odlazili u Pirot da pomognu - na sve strane. Dobrovoljno vatrogasno društvo Matica iz Zemuna, čiji sam ja član i komandir, šest puta je izašlo na teren", rekao je Jovanović.

Tanjug/AP/Armin Durgut

 

On je istakao da zvanična statistika MUP-a pokazuje da vatrogasno-spasilačke službe na godišnjem nivou imaju više od 1.300 intervencija.

"Konkretno, za društvo iz kojeg dolazim mogu da kažem da mi na godišnjem nivou imamo preko 200 intervencija samo na teritoriji opštine Zemun, Novi Beograd i na teritoriji grada Beograda. Mi smo uveli sistem gde svaku noć imamo dežurne dobrovoljice u stanici i oni su uvek tu na raspolaganju", objasnio je Jovanović.

U Srbiji postoji više od 300 vatrogasnih društava u okviru kojih dejstvuje više od 15.000 vatrogasaca, koji će, zahvaljujući sporazumu koji je potpisan između Vatrogasnog saveza Srbije i Srpsko-ruskog humanitarnog centra, proći dodatnu obuku.

Obilne padavine pogodile su 4. oktobra severnu Hercegovinu i centralnu Bosnu, izazvavši izazvale bujice, poplave i klizišta. Do sada je pronađeno 18 tela u Jablanici i tri u Konjicu, a traga se za još četvoro nestalih.
 

Komentari (0)

Srbija