Društvo

Ćurčić: Energetski pasoš donosi značajne finansijske uštede, a značajan i za ekologiju

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2024

-

11:57

Ćurčić: Energetski pasoš donosi značajne finansijske uštede, a značajan i za ekologiju
Ćurčić: Energetski pasoš donosi značajne finansijske uštede, a značajan i za ekologiju - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Energetski pasoš je dokument koji potvrđuje da je energetska sanacija, odnosno termoizolacija zgrade izvršena, što donosi značajne finansijske uštede stanarima dugoročno gledano, a ima efekta i na ekologiju jer se smanjuje emitovanje ugljendioksida, izjavio je Igor Ćurčić iz Javnog preduzeća (JP) "Gradsko stambeno".

"Mi smo u vremenu kada se zaista dosta troši i električna i toplotna energija. Na ovaj način, kada se izvrši utopljavanje zgrade, dolazi se zaista do znatnih ušteda dugoročno gledano i to je investicija koja sama sebe otplaćuje", rekao je on za Tanjug.

Čurčić je naglasio i da energeska sanacija ima i estetski,  ali i bezbednosni momenat, posebno kada je reč o oronuloj fasadi zgrada.

Prema njegovim rečima i Zakon o planiranju i izgradnji predvideo je i da će svaka nekretnina, odnosno kuće, stanovi ili zgrade da bi bili prometovani odnosno da bi mogli da se prodaju i da se izvrši overa kupoprodajnog ugovora kod notara, morati da imaju energetski pasoš.

"To su zemlje EU odavno primenile. Kod nas će biti period prilagođavanja, imamo dakle deset godina da izvršimo energetske sanacije, u suprotnom, nakon tog perioda nećemo moći da overimo kuoprodajni ugovor kod notara", objasnio je Čurčić.

On je naglasio i da u Beogradu, trenutno mali broj stambenih zgrada poseduje energetski pasoš, ističući da je taj broj na nivou statističke greške.

"Pozovem sve upravnike zgrada da se jave na telefon servisnog centra grada Beograda, 11011 gde mogu dobiti sve informacije koje ih interesuju u vezi dobijanja energetskog pasoša", rekao je Čurčić.

Prema njegovim rečima, energetska sanacija stambenih zgrada u proseku po stanu košta nekoliko hiljada dinara i otplaćuje se u 60 mesečnih rata, kako bi se smanjio udar na kućni budžet stanara.

Čurčić je precizirao da upravnik stambenih zgrada podnosi zahtev za energetsku sanaciju, na osnovu toga ekipa izlazi na teren, zatim se pravi elaborat energetske sanacije pre i posle, kako bi se došlo do toga kolike su i kakve uštede.

"Pravi se idejno rešenje koje sadrži predmer, predračun koji sadrži tehnički opis foto i tehničku grafičku dokumentaciju. Sve se radi vrlo detaljno i naše stručne službe su tu za svaku vrstu pomoći", objasnio je on.

Naglašava i kada se završi energetska sanacija, zgrada je mirna 30 do 40 godina, pa izdatak od nekoliko hiljada dinara na mesečnom nivou, u proseku, po stanu je apsolutno isplativa investicija.

Prema Čurčićevim rečima, zgrade u kojima se ovakvi radovi izvedu leti gotovo ne moraju da uključuju klimu, dok je zimi i na ekstremnim minusima potrebna minimalna količina toplotne energije, a ako je dobra stolarija ne mora ni da se uključi grejanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija