Biznis vesti

Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu: Nijedna država se ne odriče rudarenja, ali uz najveću zaštitu životne sredine

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2024

-

13:05

Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu: Nijedna država se ne odriče rudarenja, ali uz najveću zaštitu životne sredine
Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu: Nijedna država se ne odriče rudarenja, ali uz najveću zaštitu životne sredine - Copyright Prinskrin/Youtube/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Nijedna država se ne odriče rudarenja i takvih koristi za društvo, ali uz nužnost maksimalne zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, izjavio je dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Branko Stajić.

On je u intervjuu za današnju Politiku, na pitanje koliko su u svetlu dešavanja u vezi sa eksploatacijom litijuma i rudarenjem uopšte, društvo i šumarstvo danas između očuvanja ekologije i razvoja ekonomije, rekao da jesu i ocenio da treba tako da bude i da je to sasvim racionalno i društveno korisno.

"Svakom društvu su potrebne i ekologija i ekonomija. Ja nisam stručnjak za litijum i rudarenje ali nisam ni za kakvo 'crno' ili 'belo' sagledavanje relacija između ova dva važna aspekta razvoja svake zemlje", istakao je Stajić.

Prema njegovim rečima, zaštita životne sredine treba da bude prioritetna u sistemu vrednosti svakog društva ne samo danas, nego uvek.

"U tom pogledu šume predstavljaju 'fabrike zdravlja'‚ pa budućnost nas i naše dece u velikoj meri 'raste u šumi'", ocenio je Stajić.

Dodao je da su tumačenja da šume treba da rastu i razvijaju se "od prirode", bez uticaja ljudi i da ih ne treba seći neadekvatna i da nemaju utemeljenja u šumarskoj struci i nauci, te da doprinose stvaranju konfuzije kod onih koji su istinski zabrinuti za životnu sredinu i javno zdravlje nacije.

"Time se i znatno otežava posao šumarskog sektora, jer se planske seče i korišćenje drveta u funkciji nege, zaštite i obnove šuma suviše često promovišu kao po njima neadekvatne i nepotrebne aktivnosti, koje su čak i destruktivnog karaktera i bazirane na preteranom korišćenju šuma na velikim površinama, te gazdovanju isključivo na ekonomskim postulatima", rekao je on.

Ukazao je da se ne seku šume, nego pojedinačna stabla ili eventualno grupe stabala, po tačno odabranim kriterijumima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis