Aktuelno

Dimović: Pijezometri nisu opasni, podzemne vode u dolini Jadra nisu radioaktivne

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2024

-

15:45

Dimović: Pijezometri nisu opasni, podzemne vode u dolini Jadra nisu radioaktivne
Dimović: Pijezometri nisu opasni, podzemne vode u dolini Jadra nisu radioaktivne - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Pijezometri koji se koriste za uzorkovanje podzemnih voda pa i onih u dolini Jadra ne predstavljaju nikakvu opasnost, izjavio je danas direktor Instituta za nuklearne nauke Vinča Slavko Dimović, povodom informacija koje su se pojavile u javnosti da ove cevi koje su 2010. godine postavljene u dolini Jadra na imanjima ljudi čiji su vlasnici potpisali ugovor sa Rio Tintom cure i da su radioaktivne.

"Pijezometri su obične metalne cevi koje se inače koriste za uzorkovanje podzemnih voda i same po sebi ne predstavljaju nikakvu opasnost. Ja razumem da je ova tema veoma interesantna za stanovništvo, međutim treba znati da država Srbija poštuje apsolutno sve popise i zakonsku regulativu iz oblasti radioaktivnosti", rekao je on za Tanjug.

Naveo je da je Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" u Institut za nuklearne nauke Vinča 2021. godine doneo uzorke ispitivanih podzemnih voda iz ovog područja.

Prema njegovim rečima, na tim uzorcima je merena kompletna alfa i beta aktivnost i ustanovljeno je da u njima nema povišenog nivoa radioaktivnosti, odnosno da sadržaj radionukleida ne prelaze granicu koja je dozvoljena da bude u vodi za piće.

"U toj vodi apsolutno nema nikakve povišene radioaktivnosti, nema nikakve kontaminacije, izluživanja i građani mogu da budu apsolutno mirni i spokojni. Cevi  same po sebi ne mogu da naprave nikakav problem. One mogu vremenom da korodiraju ali to nema nikakve veze sa povećanim nivoom radioaktivnosti", naglasio je on.

Istakao je da Institut na čijem je čelu odgovorno i profesionalno radi svoj posao i da građani Srbije, kada je reč o radioaktivnosti, mogu da budu potpuno spokojni.

Komentari (0)

Srbija