Društvo

Na području opštine Sjenica proglašena vanredna situacija zbog visokih temperatura koje su izazvale sušu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

13/08/2024

-

17:40

Na području opštine Sjenica proglašena vanredna situacija zbog visokih temperatura koje su izazvale sušu
Na području opštine Sjenica proglašena vanredna situacija zbog visokih temperatura koje su izazvale sušu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik opštine Sjenica Nermin Kamberović proglasio je danas vanrednu situaciju zbog visokih temperatura, koje su izazvale sušu. 

U Odluci se navodi da je suša je dovela do problema u vodosnabdevanju stanovništva i napajanja stoke, kao i finansijskih problema, zbog čeka opština ne može sama da se izbori.

Odluka je doneta u skladu sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, a za sprovođenje mera biće zadužen Oštinski štab za vanredne situacije.

Facebook/Sjenica.rs

 

Podsetimo, na području cele Srbije danas je zbog visokih temperatura na snazi crveni meteo-alarm, koji označava da je vreme vrlo opasno.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će se u Srbiji tokom cele sedmice, do 18. avgusta, zadržati veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom od 35 do 41 stepen Celzijusa.

I na području Beograda će se do kraja sedmice zadržati veoma toplo vreme sa tropskim noćima.

Minimalna temperatura biće od 23 do 26, a najviša dnevna od 37 do 39 stepeni Celzijusa.

Bez vode 700 krava i 300 konja na Suvoj planini

Oko 700 krava i 300 konja koji se nalaze na ispaši na Suvoj planini već dva dana su bez vode jer je Rakoš, jedini izvor na tom delu planine - presušio, a cisterna kojom su stočari dovozili vodu životinjama se pokvarila, javlja danas portal Južne vesti.

Problem koji se javlja svake godine, ove godine je došao ranije pa su životinje na Suvoj planini u dva toplotna talasa ostajala bez vode.

Stočar Nikola Manojlović iz sela Mali Krčimir kod Gadžinog Hana rekao je da je izvor presušio još pre mesec dana, a da su se onda javili i drugi problemi.

"Opština nam je dala cisternu, ali je to star kamion, često se kvario, a sada je kvar ozbiljniji i više ne može da se popravi. Životinje već dva dana nemaju ni kap vode, iznemogle su i žedne. Juče je jedna krava uginula", rekao je Manojlović.

Prema njegovim rečima, oko 40 stočara koji brinu o grlima na Suvoj planini ovog leta je uložilo oko 500.000 dinara za gorivo i popravke kamiona.

Stočari očekuju pomoć okolnih opština i države.

"Mnogo rano je krenula suša i ovo će da traje najmanje još dva meseca", upozorio je Manojlović.

Ranije je procenjeno da je potrebno minimum 40 tona vode dnevno, obećavani su bunari kao trajno rešenje problema, ali se dalje od ideje nije otišlo.

Južne vesti su pitale uprave opština Gadžin Han i Bela Palanka i Ministarstvo poljoprivrede da li i na koji način planiraju da pomognu žednim životinjama, ali do objavljivanja teksta tom portalu nisu stigli odgovori. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija