Društvo

Nevreme nanelo štetu Arilju: Poplavljena domaćinstva, pomoćni objekti, utvrđuju se razmere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2024

-

11:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Usled jakog olujnog nevremena koje je zahvatilo Arilje, u šest mesnih zajednica proglašena je vanredna situacija. Poplavljena su domaćinstva, pomoćni objekti, a razmere štete utvrdiće se tek u narednim danima. 

Velika količina padavina sručila se nad Ariljem, a podivljali potoci za sobom su ostavili pravu pustoš.

"I posle stajanja kiše potok je i dalje išao putem, išao u dvorište kad je kiša stala, već dok je kiša padala to je bilo katastrofa. Još nije sve ispitano šta je sve pocrkalo, šta je sve upropašteno. To će se videti dok ovo prvo sklonimo iz dvorišta", rekao je za Euronews Srbija Lazar Todorović, meštanin sela Trešnjevica.

Za Sretenoviće šteta je nenadoknadiva, jer bujica je uništila ne samo mašine u hladnjači, već i kompletan rod uskladištene maline.

Za meštane sela Trešnjevica rešenje je jednostavno, ukrotiti bujične potoke.

"Oni su trebali da podube ovaj potok i ne bi imali problema da reše odlazak ovih površinskih voda u potok i znači da ljudi nemaju te probleme", rekao je Miloš Sretenović, vlasnik hladanjače.

Usled šteta koje je pričinilo nevreme vanredna situacija proglašena je u šest mesnih zajednica. Prema rečima prvog čoveka ove opštine, najveći uzrok je nemar građana.

"U neku ruku više faktora je problem. Dakle, nekako s jedne strane je nemar, to moram slobodno da kažem, građana mestnih zajednica, jednostavno bacaju smeće oko potoka koje u tom trenutku bujične vode te nanose ponesu i začepe se prolazi, začepe se prelazi pod mostovima i onda dođe do izlivanja reka, jednostavno do izlivanja tih potoka koji potope domaćinstva, koji potope i poljoprivredne uslave", rekao je rekao je Predrag Maslar, predsednik Opštine Arilje.

Šta je uzrok štete nastalih obilnom kišom, da li priroda ili ljudi, utvrdiće inspekcije narednih dana na terenu.

Komentari (0)

Srbija