Fokus

Osam osoba poginulo i nevremenu na Filipinima: U Manili proglašena vanredna situacija zbog dolaska tajfuna Gemi

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2024

-

13:40

Osam osoba poginulo i nevremenu na Filipinima: U Manili proglašena vanredna situacija zbog dolaska tajfuna Gemi
Osam osoba poginulo i nevremenu na Filipinima: U Manili proglašena vanredna situacija zbog dolaska tajfuna Gemi - Copyright Tanjug/AP/Joeal Capulitan

veličina teksta

Aa Aa

Od posledica nevremena na Filipinima poginulo je najmanje osam osoba, a u Manili jeproglašena vanredna situacija zbog tajfuna Gemi.

Četiri osobe su poginule u klizištu u gradu Agonsiljo u provinciji Batangas, južno od Manile, koje je zatrpalo živu trudnicu, njenu devetogodišnju ćerku, brata i sestru, prenosi Sinhua.

Policija je takođe izvestila da je 46-godišnji muškarac poginuo u gradu Nasugbo u provinciji Batangas nakon što ga je prikovalo drvo oboreno jakim vetrom i jakim kišama, kao i da je još jedan muškarac poginuo u Manili od strujnog udara.

Pored toga, dve osobe poginule su u odronu zemlje u Anđeles Sitiju u provinciji Pampanga, severno od Manile. Dve osobe se vode kao nestale u provinciji Batan, zapadno od Manile.

Tanjug/AP/Joeal Capulitan

 

Spasioci su koristili čamce da spasu stanovnike zarobljene u poplavama u svojim domovima.
Filipinska državna agencija upozorila je na poplave i klizišta, a očekuje se da će tajfun Gemi napustiti područje Filipina do večeras ili sutra ujutru.

Vanredna situacija u Manili

Vanredna situacija proglašena je u Manili zbog velikih padavina u regionu filipinskog glavnog grada izazvanih najavljenim tajfunom Gemi.

Pošto je kiša poplavila Manilu i obližnje gradove, filipinska obalska straža je saopštila da je 260 putnika i 16 plovila zaglavljeno u lukama i da je otkazano 114 letova iz Manile, kao i da su škole zatvorene, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Joeal Capulitan

 

Oluja, koja postaje sve jača kako ide prema kineskom regionu Tajvanu, nije stigla na Filipine, ali je pojačala sezonske monsunske kiše, uzrokujući klizišta i poplave proteklih nekoliko dana. Predsednik Ferdinand Markos Mlađi rekao je agencijama za pomoć u katastrofama da pruže pomoć i pripreme zalihe za izolovane zajednice.

U gradu Marikina na obali reke, radnici hitne pomoći gumenim čamcima spasavali su meštane iz poplavljenih domova. Objave na društvenim mrežama pokazale su da je nekoliko vozila zaglavljeno u vodi ili da plutaju ulicama i autoputevima. Na Filipinima se godišnje dogodi oko 20 tropskih oluja, koje izazovu poplave i klizišta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet