Društvo

Apel Instituta za transfuziju krvi: Raspolažemo jednoipodnevnim rezervama, nedostaju sve krvne grupe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2024

-

10:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Institut za transfuziju krvi Srbije trenutno raspolaže jednoipodnevnim rezervama krvi, a značajno su smanjene rezerve negativnih krvnih grupa i najčešćih krvnih grupa A+ i O+. Godišnji odmori, izuzetno visoke temperature, doprineli su da se broj prikupljenih jedinica krvi na nedeljnom nivou kreće između 1.100 i 1.300, a minimalne nedeljne potrebe iznose 1.500 jedinica.

Mirjana Knežević, iz Instituta za transfuziju krvi kaže da jednoipodnevne rezerve krvi znače da u ovom momentu situacija nije u potpunosti stabilna i da se teži trodnevnim rezervama.

"Tokom letnjeg perioda idealno bi bilo da su rezerve krvi na trodnevnom nivou. U ovom momentu važno je pomenuti da ne dolazi do odlaganja operacija, ali ukoliko se odziv davalaca krvi ne poveća, postoji mogućnost, odnosno bojazan da će se neke hladne operacije morati da odlože na kraći vremenski period", navela je Knežević.

Podseća da kod hladnih operacija pacijenti nisu životno ugroženi. Navodi i da je dobro što je apel Instituta i poziv građanima urodio plodom i da su juče i prekjuče imali mnogo bolji odziv dobrovoljnih davaoca.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Važno je da takvih dana bude i u narednom periodu, odnosno da bude u kontinuitetu više dana sa dobrim odzivom naših sugrađana", pojasnila je ona.

Ko mogu biti dobrovoljni davaoci

Knežević kaže da dobrovoljni davaoci krvi mogu biti sve zdrave, odrasle osobe između 18. i 65. godina starosti, kod kojih je na dan davanja krvi proverena krvna slika, vrednost hemoglobina u krvi i lekarskim pregledom utvrđeno da davanjem krvi neće ugroziti svoje zdravlje, ali ni zdravlje potencijalnog primaoca krvi.

"Važno je da se osoba oseća dobro, da je naspavana, da je doručkovala, da ne pije nikakve lekove, da nije na nekoj terapiji i da u poslednjih šest meseci nije imala hirurške intervencije. Takođe, važno je da osoba ne boluje od nekih težih bolesti, pre svega mislimo na hronične ili maligne, jer te osobe su, nažalost, trajno kontraindikovane i ne mogu biti davaoci krvi", pojasnila je Knežević.

Tanjug/Sava Radovanović

 

U Srbiji muškarci i žene mogu davati krv u različitim razmacima - muškarci malo češće, na svaka tri meseca, a žene na četiri meseca.

Da bi se obezbedilo stabilno snadbevanje krvi tokom letnjeg periooda, potrebno je da se prikupi dnevno između 350 i 400 jedinica krvi, odnosno oko 1.500 jedinica na nedeljnom nivou kako bi se obezbedile trodnevne rezerve.

Više o ovoj temi pogledajte u videu na početku teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija