Društvo

Toplotni talas trajaće narednih deset dana: Danas do 34 stepena, za vikend sunčano i vrelo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2024

-

07:22

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je novi toplotni talas, koji će nam u narednim danima doneti temperaturu do +40 stepeni.

Hidrolozi upozoravaju da će vodostaji pojednih reka biti ispod plovidbenih nivoa. Ovaj toplotni talas trajaće bar u naredih deset dana, kiša i pljuskovi biće veoma retka pojava, uglavnom rezervisana za planine

Vremenske prilike u Srbiji diktira snažno polje anticiklona.  Kišonosni oblaci kreću se na obodima ovog anticiklona,  dok na njegovoj prednjoj strani struji vreo afrički vazduh. Temperatura će zato iz dana u dan biti sve viša, navodi urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorloškinja Milena Ćirković.

U danu pred nama sunčano i vedro. Poslepodne nebo će biti prošarano oblacima, ali u pitanju su visoki oblaci, iz kojih ne pada kiša. Period ekstremne suše nastavlja se i dalje

Maksimalna temperatura kretaće se od 32 do 34 stepena

Visoka temperatura, suša ali i sve jači vetar predstavljaju savršene uslove za nastanak šumskih i drugih požara. Budite na oprezu i ne palite vatru na otvorenom.

U narednim satima duvaće umeren do pojačan severni vetar.

Na Jablanici, Brzavi, Moravici, Kolubari, Vlasini i Lugomiru proticaji su se približili biološkom minimumu. Na Savi kod Sremske Mitrovice i Šabca vodostaji će biti ispod plovidbenih nivoa.

Za dane vikenda i u ponedeljak sunčano i vrelo. U većim gradovima ponovo ćemo imati tropske noći, u kojima se teško spava i odmara. Minimalna temperatura biće oko 20 stepeni, maksimalna do 37. Kiše i pljuskova neće biti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija