Društvo

Srbi na Kosovu i Metohiji protestovali zbog hapšenja pet osoba po optužbi za ratne zločine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/08/2024

-

12:50

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici srpskih sredina iz oblasti kosovskog Pomoravlja okupili su se danas u Pasijanu kako bi izrazili miran protest zbog hapšenja petorice Srba koje je kosovska policija privela po optužbama za ratne zločine. 

Podsetimo, petorica Srba uhapšena su u subotu zbog navodnih ratnih zločina. Njima je određen pritvor do 30 dana. Kancelarija za KiM saopštila je da je, prema rečima očevidaca i porodica uhapšenih, ROSU policija prilikom hapšenja u Pasjanu kod sebe imala spiskove Srba, ali nije pokazala nikakve naloge za pretres, "što jasno govori da su privedeni arbitrarno, po političkom ključu na osnovu tajnih spiskova".

Okupljeni Srbi kažu, kako javlja reporterka Euronews Srbija sa Kosova i Metohije, da su došli na protest kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom posednjeg hapšenja, te navode da više "ne znaju odakle se pojavljuju, kako oni kažu, tajni spiskovi i zašto se hapse ljudi koji su čak bili pripadnici kosovskih bezbednosnih strana poput jednog od njih".

Meštani i članovi porodica koji su uhapšeni pre neki dan navode da oni nisu činili nikakve ratne zločine, da su sve vreme živeli tu u Pasijanu gde su četvorica uhapšeni, da nikada nisu odlazili sa Kosova i pitanje koje su postavili njihovi advokati jeste da li bi neko ko je zaista činio ratne zločine ostao da živi tu i da čeka hapšenje. 

"Ono što se dešava, kako kažu meštani, jeste da se posle 25 godina odjednom pojavi svedok upre prstom u neke ljude koje se zatim hapse, koje hapsi specijalna policija i, kako su nam rekli, članovi porodica uhapšenih koji su maltretirali čitave porodice sa decom u ranim jutarnjim časovima", izveštava reporterka Euronews Srbija. 

Kako dodaje, na protestu se okupilo nekoliko stotina ljudi, te navodi i da ima prilično veliki broj pripadnika kosovske policije.

Protest je protekao mirno, nije bilo nikakvih incidenata, a reporterka Euronews Srbija videla je i mladiće koji su nosili majice na kojima je pisalo "Hapsite nas i mi smo Srbi". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija