Društvo

Troškove lečenja na letovanju može da pokriva RFZO: Šta je potrebno od dokumentacije, sa kojim zemljama postoji sporazum

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

04/08/2024

-

10:00

Troškove lečenja na letovanju može da pokriva RFZO: Šta je potrebno od dokumentacije, sa kojim zemljama postoji sporazum
Troškove lečenja na letovanju može da pokriva RFZO: Šta je potrebno od dokumentacije, sa kojim zemljama postoji sporazum - Copyright Unsplash, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sezona je godišnjih odmora, a uz izbor destinacije za letovanje turistički radnici savetuju i da se na put ne kreće bez putnog zdravstvenog osiguranja. Svaka povreda u inostrantstvu odmor može da vam pretvori u noćnu moru. Od osiguravajućih kuća polise se mogu kupiti onlajn, ali i u turističkim agencijama, a u ponudi je individualna, porodična i grupna.

Turistički radnici kažu da oko 75 odsto turista uz aranžman kupuju i putno zdravstveno osiguranje. Ostali putuju bez osiguranja. Međutim, mnogi ne znaju da uz overenu zdravstvenu knjižicu imaju pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu za vreme privremenog boravka u inostranstvu. Potrebno je samo da pre odlaska na put pribave dve potvrde. 

Cena putnog zdravstvenog osiguranja koje nude osiguravajuće kuće je različita. Na nju utiče više faktora. Primera radi, ukoliko letujete u Grčkoj, 10 dana, individualno putno zdravstveno osiguranje će vas koštati oko 16 evra, porodični paket (dve odrasle osobe i dvoje dece) je oko 35 evra).

Osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje imaju pravo na besplatnu hitnu zdravstvenu zaštitu u 25 zemalja sveta sa kojima RFZO ima potpisan sporazum  o saradnji.

"Pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu za vreme privremenog boravka u inostranstvu se o trošku RFZO može ostvariti u svim državama, ali se u onima sa kojima je zaključen međunarodni sporazum, zdravstvena usluga ne plaća, a u onima sa kojima sporazum nije zaključen, osiguranik plaća zdravstvenu uslugu, ali po povratku u Srbiju novac može da refundira ukoliko je pre polaska na put pribavio potvrdu u matičnoj filijali RFZO", kažu za Euronews Srbija u RFZO.

Srbija ima bilateralni ugovor o socijalnom osiguranju, koji obuhvata i zdravstveno osiguranje sa 25 zemalja: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Holandija, Italija, Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Rumunija, Slovačka, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska, Tunis, Poljska, Velika Britanija, kanadska provincija Kvebek, Danska, Norveška i Švedska. 

Neophodne potvrde

Da bi za vreme boravka u inostranstvu mogli da koriste pravo na hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO, osiguranici pre polaska na put treba da dobiju mišljenje izabranog lekara kojim dokazuju da ne boluju i da u poslednjih 12 meseci nisu bolovali od akutnih ili hroničnih bolesti za koje je potrebno duže ili stalno lečenje. Zapravo, to je potvrda da nisu u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje i hospitalizaciju, uključujući i druge zdravstvene usluge.

Unsplash

 

"To mišljenje lekara i važeću karticu zdravstvenog osiguranja dostavljaju nadležnoj filijali RFZO koja im izdaje potvrdu (dvojezični obrazac) sa kojom idu na put i koja važi 90 dana. Potvrda se može izdati i na duži rok ukoliko su u pitanju studenti koji u tom slučaju dostavljaju dokaz o tome koliko će trajati studijski boravak u inostranstvu", navode u RFZO.

Kada dođu do željene destinacije u inostranstvu potrebno je da osiguranici predaju potvrdu (dvojezični obrazac) nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja u mestu boravka, koji će im izdati dokument na osnovu kojeg imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć u ustanovama iz sistema javnog zdravlja države u kojoj borave. Osiguranik RFZO eventualno plaća participaciju  pod istim uslovima kao i osiguranici države u kojoj boravi.

"Za osiguranike koji putuju u Poljsku i Veliku Britaniju potrebna je samo zdravstvena kartica i putna isprava. Osiguranici koji putuju u Dansku, Norvešku i Švedsku sami plaćaju troškove pruženih usluga, uz važeću zdravstvenu karticu i putnu ispravu, a plaćene iznose refundira im matično osiguranje uz prateću dokumentaciju", pojašnjavaju u RFZO.

Države sa kojima nema sporazuma 

Osiguranik RFZO ima pravo na hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO i u državama sa kojima Srbija nema sporazum o socijalnom osiguranju, ali je u tom slučaju potrebno da, uz potvrdu pribavljenu pre odlaska na put, sam plati troškove pružene medicinske usluge, a po povratku u zemlju podnosi RFZO-u zahtev za naknadu troškova, uz prilaganje originalne računske i medicinske dokumentacije.

profimedia

 

Osim toga RFZO svojim osiguranicima pruža mogućnost da po komercijalnim uslovima kupe putno osiguranje za ceo svet.

To je moguće uraditi elektronski, popunjavanjem obrasca na sajtu Fonda  ili odlaskom u najbližu filijalu. U ovom slučaju osiguranik plaća za pruženu hitnu i neodložnu medicinsku pomoć za vreme boravka u inostranstvu, a RFZO mu po povratku refundira troškove do iznosa od najviše 15.000 evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija