Društvo

Macura: Centralna klima u Narodnom frontu prošla kontrolu, pokvario se deo klime

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2024

-

12:27

Macura: Centralna klima u Narodnom frontu prošla kontrolu, pokvario se deo klime
Macura: Centralna klima u Narodnom frontu prošla kontrolu, pokvario se deo klime - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka bez portfelja zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena Tatjana Macura izjavila je danas da je centralna klima u Ginekološko akušerskoj klinici Narodni front prošla kontrolu, ali da se pokvario deo klime koji se inače ne kvari tako često i ne podleže kontroli.

Kako je navela za Tanjug, deo centralne klime u Narodnom frontu, koji se pokvario, nije lako zamenljiv i potrebno je malo više vremena da se taj problem reši, istakavši da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar preduzeo sve mere kako bi se predupredio ovaj problem u budućnost.

"Ovo je situacija na koju niko nije računao, ne radi se o neodgovornosti. Da li možete da zamislite bilo koga da se ponaša tako neodgovorno i neempatično. Radi se na tome da se taj deo popravi, koliko sam informisana do sutra posle podne taj problem će biti rešen. Ovo niko nije učinio namerno", izjavila je ministarka.

Macura kaže da ukidanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti može da izazove tektonske poremećaje u smislu da može da se otvori jedna pandorina kurtija, poručivši da je ovaj Zakon veoma važan za život svih građana Srbije, sa posebnim akcentom na žene.

Ona smatra da se bavilo samo jednim delom ovog zakona, odnosno najmanje bitnim slovom zakona, a da je prekočeno sve ono što je važno i što unapređuje ekonomski i politički položaj žena u Srbiji.

"Najviše smo se bavili kako ćemo da se izražavamo po pitanju naziva za zanimanja u ženskom rodu, a najmanje smo se bavili dobrim posledicama ovog zakona a to je pitanje neplaćenog kućnog rada što može da se uredi posebnim pravilnikom", objasnila je ona.

Najviše intriga izazvale kaznene odredbe

Macura smatra da su najviše intriga u javnosti izazvale kaznene odredbe koje se odnose na nedovoljno dobro primenjivanje određenih odredbi ovog zakona.

Komentarišući posetu ministarke spoljnih poslova Japana Joko Kamikave Srbiji, Macura je ministarski spoljnih poslova Japana takođe veoma važna tema rodne ravnopravnosti, zbog čega je i žlele da se sastane sa Macurom.

Tanjug/MINISTARSTVO BEZ PORTFELJA

 

Uprkos činjenici da je Japan izuzetno moćna država u svetu, Macura kaže da je po pitanju učešća žena u političkom i ekonomskom životu Srbija mnogo koraka ispred Japana.

Kako je navela, ministarku Kamikavu interesuje i rezolucija Saveta bezbednosti 13 25 koja se odnosi na žene, mir i bezbednost, kao i na brigu o ženama koje sada trpe posledice ratnih sukoba, napomenuvši da su žene i deca najugroženija kategorija i najveće žrtve u svim sukobima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija