Društvo

Srbija ključa - ovo je najnoviji presek RHMZ: Najtoplije u Kragujevcu, Valjevu, S. Palanci i Somboru, živa je već na +35

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2024

-

12:12

Srbija ključa - ovo je najnoviji presek RHMZ: Najtoplije u Kragujevcu, Valjevu, S. Palanci i Somboru, živa je već na +35
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u 11 sati najtoplije bilo u Kragujevcu, Valjevu, Smederevskoj Palanci, Somboru i na Paliću, gde je izmerena temperatura 35 stepeni Celzijusa.  

U Beogradu, Novom Sadu, Kikindi, Kruševcu, Velikom Gradištu i u Ćupriji temperatura je bila 34 stepena, a u Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Negotinu, Kuršumliji i Nišu 33 stepena Celzijusa, pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Najsvežije je na Kopaoniku, gde je u 11 sati temperatura vazduha bila 23 stepena Celzijusa.

Kako je ranje rekla meterološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković na snazi će danas i sutra biti crveni meteoalarm, kao najviši stepen upozorenja.

"Dugotrajne visoke temperature nepovoljno utiču na zdravlje ljudi i životinja, a opasnost od toplotnog udara ekstremno je velika, pogotovo sredinom dana. U periodu između 10 i 16 časova izbegavajte da boravite napolju, sa sobom obavezno nosite osveženje i zaštitu od sunca", rekla je Gojković. 

Osim tropskih dana ovaj toplotni talas obeležile su i tropske noći, a temperatura je u većim gradovima i tokom noći daleko iznad proseka. U Beogradu živa u termometru ne pada ispod 25. podeljka, dok se u ostalim većim gradovima kreće oko 20 stepeni Celzijusa.

"Danas će u najtoplijem delu dana temperatura biti do 39 stepeni, ali će se zbog potpuno vedrog vremena činiti da je osetno toplije. Pojačan jugoistočni vetar duvaće u prvoj polovini dana i to samo u košavskom području, međutim kada se vazduh zagreje doći će do smirivanja atmosferske situacije", kaže Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija