Evropa

Nad Evropom nezapamćeni toplotni talas: Na najvećem udaru ekstremnih temperatura Italija, Hrvatska i - Srbija

Komentari

Autor: Euronews

13/07/2024

-

10:00

Nad Evropom nezapamćeni toplotni talas: Na najvećem udaru ekstremnih temperatura Italija, Hrvatska i - Srbija
Toplotni talas u Rimu - Copyright Tanjug AP/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tropski talas ovih dana "okovao" je evropski kontinent gde temperature rastu dvostruko više od globalnog proseka. Na snazi su brojna upozorenja - od onih da se ne izlazi iz kuće do rizika da može da dođe do toljenja trotara u gradovima i požara. Naime, na sve to utiču temperature koje u delovima centralne i južne Evrope, u hladu, dostižu i do 40 stepeni Celzijusa.

Od Italije, preko Hrvatske i Srbije pa do Rumunije, ljudima se poručuje da budu oprezni, da piju dosta tečnosti i da ne izlaze napolje bez preke potrebe.

Italijanske vlasti proglasile su u četvrtak crvenu uzbunu u sedam gradova, uglavnom u centralnim delovima zemlje, ali i u glavnom gradu Rimu i Trstu na severoistoku. Vrućine pogoršava vlaga i mogu uticati na zdrave ljude, kao i one sa zdravstvenim problemima, upozorile su vlasti, pise Euronews.

Sa letnjim toplotnim talasima koji počinju sve ranije i 13 meseci zaredom sa rekordnim temperaturama, neki stručnjaci postavljaju pitanje da li bi ovo moglo biti najtoplije leto u Evropi ikada?

Slična upozorenja izdata su i u susednoj Hrvatskoj i dalje na istoku i jugu. Glavno hrvatsko turističko odmaralište, grad Dubrovnik na južnom Jadranu, zabeležio je 28 stepeni Celzijusa u zoru, što znači da neće biti olakšanja kada sunce zađe.

AP/Petros Giannakouris

 

 

Šumski požari su ove sedmice prijavljeni u Albaniji, u blizini granice sa Grčkom, kao i u Bosni i Italiji. Nekoliko požara besnelo je u četvrtak u južnom grčkom području Korinta i na ostrvu Lezbos u istočnom Egejskom moru.

Upozorenja su izdata u četvrtak za region oko glavnog grada Atine i druge delove centralne Grčke, a slično upozorenje za severoistok zemlje u petak.

Grčke vlasti su saopštile da se zemlja suočava sa najvećim rizikom od šumskih požara u poslednje dve decenije ovog leta, nakon blage zime i proleća, uglavnom bez kiše, zbog kojih je vegetacija bila suva.

Ovo Grke podseća na prošlogodišnje leto koje je bilo jedno od najgorih leta za šumske požare kada su hiljade ljudi morale da napuste svoje domove uz neizrecivu štetu po divlje životinje i prirodu.

"Dane provodim u stanu, pod klimom. Napolju je pakao" 

Slična situacija je i u Crnoj Gori. Meteorolozi su rekli da su temperature bile čak i više nego što je zvanično prijavljeno u velikim gradovima gde cvrčanje betona zrači toplotu prema gore, a asfalt omekšava pod nogama.

"Juče je bilo nemoguće disati", rekla je Antonela Spičanović iz Podgorice, gde su temperature u sredu dostigle 39 stepeni Celzijusa. 

Kako je opisala, grad je delovao napušten, mogi građani su ili boravil u zatvorenom prostoru ili su se uputili prema obali Jadranskog mora ili planinama.

"Dane provodim u stanu, pod klimom. Napolju je pakao", kaže Đorđe Stanišić, elektroinženjer takođe iz Podgorice.

Meteorolog sa Kosova i Metohije Mendim Rugova rekao je za Euronews da su temperature u zemlji porasle u proseku za 2,5 stepena od 1980-ih. On je rekao da bi trenutni toplotni talas mogao da potraje do kraja jula.

"U delovima Srbiji je pretoplo. U regionu možemo da vidimo temperature iznad 40 stepeni, u delovima Albanije, Severne Makedonije, u Grčkoj", prognozirao je on.

Naime, Srbija prijavila je rekordne temperature do sada ovog leta i to sa termostatima na 35 stepeni Celzijusa koje su zabeležene u četvrtak ujutru na severu zemlje. Meteorolozi i za ovaj vikned najavljuju tropske temperature sa oko 40 stepeni u hladu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

U prestonici Beogradu lekari su prijavili da leče osobe koje su kolabirali, imali vrtoglavicu ili su se žalili na glavobolje zbog vrućine.

Svetska meteorološka organizacija i Kopernikus EU ranije su upozorili da je Evropa kontinent koji se najbrže zagreva, što ima razorne posledice po zdravlje, sa temperaturama koje rastu otprilike dvostruko više od globalnog proseka.

Srpske vlasti su saopštile da je upotreba klima-uređaja dovela do ogromne potrošnje energije slične nivoima koji se obično viđaju zimi, kada mnogi u balkanskoj zemlji koriste struju za grejanje.

Nestanak struje, led na ulicama kao preventiva

U glavnom gradu Češke Pragu, gde su temperature u sredu dostigle 34 stepena Celzijusa pre nego što su u četvrtak blago pale, gradski zoološki vrt koristi deset tona leda da pruži preko potrebnu pomoć životinjama.

Led je juče strateški postavljen oko zoološkog vrta, stvarajući hladna mesta gde bi životinje mogle da nađu utočište od neuobičajeno visokih temperatura.

U rumunskoj prestonici Bukureštu, ulični termometri su u utorak i sredu pokazivali 42 stepena Celzijusa, iako su zvanična merenja bila nekoliko stepeni niža.

Tokom prethodnog toplotnog talasa prošlog meseca, Crna Gora, Bosna, Hrvatska i Albanija suočile su se sa velikim nestankom struje usled preopterećenja i kolapsa regionalne distributivne linije. Ranije ovog meseca, snažna oluja zahvatila je region nakon dana vrućine i ubila dve osobe, oštetila kuće dok je čupala drveće i poplavila ulice.

Stručnjaci kažu da su klimatske promene izazvane ljudskim faktorom donele divlje vremenske promene, sve nepredvidljivije oluje i toplotne talase.

Šta je toplotni talas?

Toplotni talas je pojava koja iz godinu u godinu postaje sve češća, intenzivinija i dugotrajnija i to ne samo u Srbiji, već u celom svetu. Definicija toplotnog talasa nije ista za sve gradove, ali svakako predstavlja netipično toplo vreme za određenu sredinu, pisao je ranije Euronews Srbija.

U Srbiji se pod toplotnim talasom podrazumeva minimum pet uzastopnih dana, u kojima temperatura prelazi 30 stepeni Celzijusa.

Takođe, toplotni talasi se mogu javiti bilo gde na planeti, uključujući i u moru. Spadaju u opasne meteorološke pojave, jer mogu biti smrtonosni, naročito ukoliko dugo traju.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Podaci kažu, da danas imamo gotovo pet puta više toplotnih talasa u odnosu na predindustrijsko doba, i da oni sada zahvataju mnogo veću površinu.

Situaciju dodatno otežavaju tropske noći, u kojima se temperatura ne spušta ispod 20 stepeni. Visoke noćne temperature loše utiču na san i tokom njh organizam ne može adekvatno da se odmori i regeneriše. 

U narednim danima biće uključen najviši stepen upozorenja, zato budite na oprezu, naročito ukoliko ste hronični bolesnik.

Komentari (0)

Evropa