Društvo

Nevreme u Pirotu i Prokuplju: RHMZ upozorio na padavine na jugu i istoku Srbije, u Beogradu umerena kiša (VIDEO, FOTO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/07/2024

-

16:12

Nevreme u Pirotu i Prokuplju: RHMZ upozorio na padavine na jugu i istoku Srbije, u Beogradu umerena kiša (VIDEO, FOTO)
Nevreme u Pirotu i Prokuplju: RHMZ upozorio na padavine na jugu i istoku Srbije, u Beogradu umerena kiša (VIDEO, FOTO) - Copyright Prinskrin/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Na jugu i istoku Srbije se očekuje velika količina padavina za kratko vreme, između 20 i 40 milimetara ponegde i više, kao i jak i olujni vetar u zoni intenzivnih padavina, a ponegde i grad, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Na području Beograda do kraja dana povremeno sa slabom do umerenom kišom, a tokom noći prestanak padavina.

Najnoviji snimci vremenskih nepogoda stižu preko Instagram stranice 192_rs. Pirot je zahvatio olujni vetar, a uskoro se očekuje i provala oblaka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

U Prokuplju su ulice preplavljene vodom, a nevreme se tek očekuje i u ovom delu Srbije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

"Do kraja dana pretežno oblačno, svežije, mestimično sa kišom i pljuskovima, a na jugu i istoku i sa grmljavinom, a samo će se na severu i zapadu zadržati uglavnom suvo vreme", navodi se u saopštenju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Podsetimo, novo jako naoblačenje s kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i lokalnom pojavom grada jutros je zahvatilo zapadne delove Vojvodine, zapadnu Srbiju i Beograd, a zatim se premestilo ka istoku. 

vremeradar.rs

 

Vatrogasci, komunalne službe i radnici EDB-a su u pripravnosti u svim područjima gde se očekuje nevreme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Najviše intervencija na Zvezdari, Paliluli, Zemunu i Novom Beogradu

Javno komunalno preduzeće "Zelenilo-Beograd" saopštilo je da zbog sinoćnog nevremena praćenog jakim vetrom, kišom i gradom ekipe preduzeća imaju veliki broj intervencija na saniranju prelomljenih stabala i grana, kao i da je najviše intervencija zabeleženo na teritoriji opština Zvezdara, Palilula, Zemun i Novi Beograd.

U toku noću, Operativni tim za hitne intervencije imao je posla na više od 50 lokacija u gradu, na sanaciji prelomljenih grana ili stabala, ali i pri pomoći sugrađanima, kojima je jak vetar ugrozio stambene objekte ili koji usled jake kiše nisu mogli da pokrenu svoj automobil.

Ekipe "Zelenila" su na terenu, uz upotrebu neophodne mehanizacije, bez prestanka već više od 15 sati i rad će biti nastavljen dok god za tim bude bilo potrebe, tačnije, dok se ne izvrši sanacija svakog stabla ili prelomljene grane.

Na nekoliko lokacija zabeležena je šteta na parkiranim automobilima, kao i pad stabla preko saobraćajnice pa su ekipe "Zelenila" u najkraćem roku izašle na teren i omogućile ponovno neometano odvijanje saobraćaja.

Šapić: Imali smo 250 intervencija

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da su do sada imali preko 250 intervencija javnih komunalnih preduzeća, da je 1.500 radnika sve vreme na terenu, kao i da situacija u prestonici počinje da se stabilizuje.

Naglasio je da je palo 55 litara kiše po metru kvadratnom što je količina koja padne za mesec dana i da je 15 autobuskih linija bilo obustavljeno.

Tanjug/Marko Đoković

 

Naveo je da će sve gradske službe uvek biti spremne, a da je na terenu 118 cisterni i transportnih vozila i 22 čistilice.

"Mi ćemo vrlo brzo grad vratiti u normalu", rekao je on i naveo da očekuje da će se vremenske prilike smiriti do večeras, a da će sve gradske službe biti i dalje u pripravnosti, ali i da građani treba da se pridržavaju uputstava.

Snažno nevreme koje je sinoć protutnjalo Srbijom napravilo je veliku štetu. Prvi na udaru bili su Batrovci, Šid i Bačka Palanka. Nevreme je zatim stiglo do Novog Sada, a potom je zahvatilo i Beograd.

Tokom većeg dela noći iznad Beograda su sevale munje, duvao je jak vetar i padala obilna kuša.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija