Društvo

Nova mera za smanjenje broja kockara: Gde više neće smeti da se reklamiraju kladionice?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2024

-

15:30

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Izmenama Zakona o oglašavanju kladionice više neće moći da se reklamiraju na otvorenim površinama poput bilborda ili autobusa, a više ih nećemo viđati ni na televiziji, osim za vreme prenosa sportskih događaja, u novinama, filmovima, spotovima.

Osim toga što kladionice više neće smeti da se reklamiraju na bilbordima, u reklamama za klađenje neće smeti da budu ni poznate ličnosti. Iz Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine poručuju da je cilj predloženih izmena bolja zaštita dece i maloletnika, kao i odgovorno oglašavanje u javnom prostoru. 

"Ako u javne ličnosti ulaze i influenseri koji su bog i batina mladima, definitivno će se smanjiti rizična iskustva u generisanju novih kockara. Ja 18 godina radim sa kockarima, a meni u poslednjih sedam-osam godina dolaze deca koja su počela da se kockaju sa 15 ili 16 godina, zato što neki influenser na nekoj platformi pokazuje kako je kupio G klasu i majbaha, a ima 25 godina", kaže Jelena Manojlović iz SOS centra. 

Priređivači igara na sreću kažu da bi ova mera mogla da utiče na njihovo poslovanje jer će biti manje vidljivi, ali kažu i da Srbija nije jedina zemlja koja ih sa tim suočava. 

Savo Bakmaz, generalni dirketor MAXBET-a kaže da u svetu postoje restriktivne mere po pitanju oglašavanja.

"Mi sad imamo u Španiji zakon koji jm je vraćeno i dozvolejno oglašavanje posle nekoliko godina zabrane. Ustavni sud je to vratio, kakav je put kod nas videćemo", naveo je Bakmaz. Dodaje da oni nijednom prilikom neće izaći iz onoga što bude usvojeno. 

Srbija je na drugom mestu u Evropi po broju kockarnica i kladionica po glavi stanovnika, sa nešto manje od 3.000 kladionica, pokazuju podaci Udruženja priređivača igara na sreću. 

Komentari (0)

Srbija