Region

Nevreme pogodilo Hrvatsku, delovi Zagreba bez struje, u Vinkovcima vetar čupao stabla

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2024

-

07:45

Nevreme pogodilo Hrvatsku, delovi Zagreba bez struje, u Vinkovcima vetar čupao stabla
Nevreme pogodilo Hrvatsku, delovi Zagreba bez struje, u Vinkovcima vetar čupao stabla - Copyright Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

veličina teksta

Aa Aa

Jako olujno nevreme pogodilo je sinoć Hrvatsku, najviše Slavoniju i zagrebačko područje, a jak vetar, kiša praćena grmljavinom i grad stvorili su ogromne probleme u Sisku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Županji.

U Zagrebu zbog oštećenja naponske mreže i pada stabala nisu vozili tramvaji, a delovi grada ostali su bez struje, prenosi Index.hr.

Pred kraj večeri nakratko je pala jaka kiša zbog čega su delovi grada bili poplavljeni.

U Sisku je vetar lomio grane, a u Bošnjacima kod Županje padao je snažan grad nakon kojeg je nastala velika šteta na krovovima, fasadama i prozorima kuća.

Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

 

U Vinkovcima je vetar čupao stabla iz zemlje, a polomljena je i građevinska skela. U Vukovaru i okolini poplavljena su dvorišta i kuće, padala su stabla, oštećeni su krovovi i fasade.

Najveća materijalna šteta prouzrokovana nevremenom zabeležena je na području Vukovarsko-sremske županije, objavila je Uprava civilne zaštite.

Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

 

Županijski centar 112 Vukovar primio je 70-ak poziva vezanih za posledice olujnog nevremena praćenog vetrom, obilnom kišom i jakim gradom, koje je u večernjim satima zahvatilo područje Vukovarsko-sremske županije i prouzrokovalo veliku materijalnu štetu.

Dojave su se odnosile na oštećenja strujne infrastrukture, poplavljena dvorišta i kuće, padove stabala kao i oštećenja automobila, krovova i fasada. Prema dosadašnjim informacijama, nevreme je najviše pogodilo područja opštine Bošnjaci i gradove Županju i Vinkovce, navodi hrvatski portal.

 

Nevreme u Sloveniji, najgora situacija u Dolenjskoj - vetar rušio drveće, proradila klizišta

Sloveniju je takođe juče popodne zahvatilo snažno nevreme sa jakim pljuskovima, udarima vetra i gradom, a najviše štete bilo je u Dolenjskoj, gde je gust grad uništio useve, a jaki udari vetra oštetili i nosili krovove kuća.

Zbog olujnog nevremena Agencija za životnu sredinu (Arso) izdala je u ponedeljak narandžasto upozorenje za celu zemlju, nakon čega se vreme smirilo, prenosi televizija Slovenija.

Prethodno su se nad severnom Primorskom formirale dve olujne ćelije koje su se spojile u veći olujni sistem koji se kretao ka unutrašnjosti Slovenije, a jače olujne ćelije nastale su i u okolini Postojne, Velikih Lašča i Mirne Peče, praćene pljuskovima i jačim udarima vetra.

Obilniji pljuskovi zabeleženi su i u Kranju gde je palo 33 milimetra kiše.U poslepodnevnim satima najjače nevreme zahvatilo je okolinu Novog Mesta, kao i opštinu Bled, Radovljicu, Tržič, Škofje Loku, Kamniku, Grosuplje, Sevnicu.

Kako javlja Radio Slovenija, mnogi vozači u Dolenjskom su se žalili da im je grad oštetio šoferšajbne, a meštani da im je uništio i useve u baštama i poljima. Obilne količine kiše pokrenule su klizišta, a jak vetar je rušio drveće, električne stubove i krovove stambenih, poslovnih i drugih objekata.

Nevreme pričinilo milionsku štetu u delovima Kozarske Dubice

Nevreme praćeno  jakim vetrom i gradom, ponegde i veličine teniske loptice, koje je u protekla 24 sata zahvatilo delove Kozarske Dubice, u Republici Srpkoj, pričinilo je milionsku štetu, rekao je načelnik te opštine Radenko Reljić.

"Uništene su velike poljoprivredne površine, lokalni putevi, pričinjena šteta na javnim i privatnim objektima i vozilima. U opštinskom budžetu nema sredstva da bi sva šteta građanima mogla biti nadoknađena, zbog čega očekujemo pomoć republičkh institucija, kao što je bio slučaj i ranije", rekao je Reljic za RTRS.

Dodao je da se snabdevanje električnom energijom polako stabilizuje i do kraja dana bi svi potrošači trebalo da imaju struju.

 

Nevreme je sinoć stiglo i u Srbiju, a detaljnije o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Komentari (0)

Evropa