Društvo

CRVENI METEOALARM Pred Srbijom još dva vrela dana sa temperaturama do 38°C, sledeće nedelje obrt

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2024

-

09:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prve dane leta obeležiće još toplije, ali nestabilno vreme. U većem delu zemlje danas je na snazi crveni meteoalarm, a temperatura će se kretati i do 38 stepeni.

"Izbegavajte da u najtoplijem delu dana boravite napolju, sa sobom nosite osveženje i dobro se zaštitite od sunca. Indeks UV zračenja biće veoma visok, što predstavlja dodatnu opasnost po zdravlje ljudi i životinja", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Dodaje da dodatni porast temperature danas stiže sa toplim južnim vetrom koji će uzrokovati intenzivno zagrevanje.

"Vreme će biti sparno i zagušljivo, a činiće se i da je dosta toplije od izmerenih vrednosti. Vreme će tokom celog dana biti sunčano, a temperatura će se kretati između 35 i 38 stepeni", navela je ona.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Promena vremena stiže u subotu kada ćemo u poslepodnevnim satima imati lokalni razvoj kišonosnih oblaka.

Subota najtopliji dan u nedelji

"Subota će ujedno biti i najtopliji dan ove nedelje, sa temperaturom do 40 stepeni u zapadnim predelima. U ranim poslepodnevnim satima sa severa nam stiže zahlađenje koje će uzrokovati razvoj grmljavinskih nepogoda, prvo na severu, a u nedelju i u ostalim predelima", istakla je Gojković.

Profimedia

 

Drugi dan vikend obeležiće zahlađenje za oko 5 stepeni, dok će kraj toplotnog talasa biti već u ponedeljak kada će temperatura pasti ispod 30.podeljka. Još sutra suvo i sunčano, od nedelje svežije i nestabilno.

Uzrok toplotnog talasa

Irida Lazić sa Fizičkog fakulteta u Beogradu kaže da je uzrok toplotnog talasa topao vazduh koji je stigao sa severa Afrike. Dodaje da su sa toplim vazduhom došle i čestice peska, koje su se juče mogle videti na nebu. 

Euronews TV

"Zahlađenje bi trebalo da stigne krajem nedelje. Na jugu i istoku zemlje temperature će i dalje biti preko 35 stepeni", rekla je ona za Euronews Srbija.

Navodi da su moguće jake oluje sa velikom količinom padavina već naredne nedelje. 

"Hladniji vazdih kako bude pristizao poguraće topao vazduh na visinu i uzrokovaće jake oluje sa velikom količinom padavina", dodala je ona.

Govoreći o dogoročnoj prognozi, ona je navela da će ova godina biti izuzetno topla.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"Samim tim i ovo leto biće izrazito toplo. Najtopliji mesec po prognozama biće avgust sa više toplotnih talasa. Takođe i jul će biti natprosečno topao", rekla je ona.

Podseća da su već sada visoke temperature u Grčkoj i na jugu Balkana, kao i da je već počela sezona požara. 

"Očekuje se da će ovo leto biti jače i toplije od prošlogodišnjeg", zaključila je sagovornica Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija