Društvo

Objavljena interaktivna mapa koja zabrinjava: U kojim delovima Srbije ima najviše obolelih od karcinoma?

Komentari

Autor: Euroews Srbija

22/06/2024

-

19:10

Objavljena interaktivna mapa koja zabrinjava: U kojim delovima Srbije ima najviše obolelih od karcinoma?
Objavljena interaktivna mapa koja zabrinjava: U kojim delovima Srbije ima najviše obolelih od karcinoma? - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Delovi Vojvodine, poput zapadne i severne Bačke, kao i severni Banat, okruzi su u kojima su zabeležene najveće stope obolevanja od svih vrsta karcinoma na 100.000 stanovnika u našoj zemlji. Trećinu novoobolelih pacijenata od raka u Srbiji čine tri vrste kancera - rak debelog creva, pluća i dojke.

To su podaci koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“, a Udruženje za naučnih dostignuća  "ZoryaBio" ih je predstavilo na drugačiji način. U pitanju je jedinstvena interaktivna mapa u Srbiji koja je dostupna svima.

Pomoću interaktivne mape može se uvideti da je najveća stopa oboljevanja na 100.000 stanovnika od raka debelog creva u Severnobačkom okrugu, kada su muškarci u pitanju. Nasuprot tome, najveću stopu oboljevanja imaju žene iz Severnobanatskog, Pirotskog i Sremskog okruga.

Isto tako, na mapi je lako uočljivo, kada je rak dojke u pitanju, da je najveća stopa obolevanja zabeležena u Rasinskom, Severnobanatskom i Severnobačkom okrugu, jer su ovi delovi obojeni tamnijom nijansom.

Za rak pluća kod muškaraca zabeležene najveće stope obolevanja su u Severnobanatskom i Srednjebanatskom okrugu, dok je u Sremskom, Srednjebanatskom, Zapadnobačkom, Severnobačkom okrugu najveća stopa obolevanja kada su žene u pitanju.

Interaktivna mapa

Ljubiša Vulić iz Udruženja "ZoryaBio" kaže da je interaktivna mapa sa podacima o malignitetima u Srbiji je zasnovana na izveštaju o malignim tumorima za 2021. godinu, koji je objavio Institut za javno zdravlje Srbije.

zoryabio.rs

 

"Taj statistički izveštaj je dokument od oko 70 do 100 strana, a mi smo se potrudili da ga predstavimo u interaktivnom obliku, kako bi svako ko je zainteresovan mogao da se upozna sa stopom incidencije i mortaliteta u svim okruzima naše zemlje", kaže Vulić za Euronews Srbija.

Osim što podaci iz ovog izveštaja predstavljaju uvid u vrste maligniteta od kojih se najviše boluje u Srbiji, predstavljaju i snažan alat za planiranje preventivnih akcija i skrininga na određene vrste maligniteta. 

"Mi se nadamo da je ovo samo prvi korak i da će mapa koja sadrži podatke iz 2021. godine uskoro biti unapređena i da će sadržati podatke i za 2022. godinu kada budu objavlj. Takođe se nadamo da će obuhvatiti i druga oboljenja kao što su kardiovaskularna oboljenja. Ideja je da ova mapa služi zdravstvenom sistemu da prepozna gde postoji problem, a služi i pacijentima da se informišu", naveo je on.

Može koristiti zdravstvenom sistemu

Interaktivna mapa je podeljena shodno upravnim okruzima, a svaka od ovih izdvojenih celina sadrži dalju mogućnost pretraživanja podataka po oboljenju, a nakon odabira oboljenja - i drugih demografskih podataka, na primer po polu. Dostojanstvo i privatnost pacijenata moraju biti na prvom mestu kako bi se obezbedilo poštovanje osnovnih prava zagarantovanih kako Ustavom, tako i svim drugim propisima, a naročito Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

"Ova interaktivna mapa koja prikazuje maligne bolesti po regijama, mogu koristiti ne samo zdravstvenim institucijama, već i udruženjima pacijenata. Konkretno za karcinom pluća možemo videti u kojim regijama je najveći stopa oboljevanja, pa na taj način možemo u tim okruzima da pojačamo naše aktivnosti, organizovanjem predavanja, pregleda ili skupova u saradnji sa zdravstvenim vlastima kako bi promovisali preventivne mere i pomogli da se situacija popravi", Olja Ćorović iz Udruženja  pacijenata za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", a navedeno je u saopštenju Udruženja "ZoryaBio" .

INTERAKTIVNU MAPU POGLEDAJTE OVDE.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija