Društvo

Slučaji nasilja nad prosvetnim radnicima: Kada se očekuje izmena Krivičnog zakonika?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

14/06/2024

-

19:49

Slučaji nasilja nad prosvetnim radnicima: Kada se očekuje izmena Krivičnog zakonika?
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svake godine tokom maja i juna profesori, nastavnici i učitelji trpe ogroman pritisak roditelja i učenika kako bi se popravile ocene. Ranije su molili, a onda su prešli na vređanje i pretnje da bi poslednjih godina sve to kulminiralo i pretvorilo se u sve češće fizičke napade na nastavnike.

Poslednji primer je napad na nastavnicu biologije u Osnovnoj školi "Jovan Dučić" na Novom Beogradu. Nju je navodno napala majka učenika petog razreda nezadovoljna ocenom koju je nastavnica zaključila njenom detetu.

Prosvetni radnici kažu da se fizički oporave od povreda, ali psihički nikada od traume i poniženja koju prežive.

A baš to poniženje dogodilo se krajem maja u OŠ "Desanka Maksimović" u Priboju, gde je roditelj jednog đaka navodno pretio nastavnici, vređao je i na kraju naterao da se izvini njegovom detetu, jer je prethodno od tog učenika tražila da se prikladno obuče.

Nastavnici i učitelji kažu da su na kraju školske godine đacima, ali i roditeljima, važne samo zaključene ocene, a ne znanje koje će deca poneti iz škole. 

Zbog sve učestalijih napada na nastavnike sindikati su tražili da se izmeni Krivični zakonik i da se napad na zaposlene u školi tretira kao krivično delo. Inicijativa je prihvaćena, Ministarstvo pravde je to uvrstilo u tekst izmene Zakona. Međutim, to neće biti brzo jer se javna rasprava o predlogu izmene Krivičnog zakonika očekuje tek u septembru, a usvajanje krajem godine.

Izmene Krivičnog zakonika, Pravilnika

Pokušale su prosvetne vlasti da smanje pritisak na nastavnike tokom zaključivanja ocena. Tako je u novom Pravilniku o ocenjivanju, koji je nedavno stupio na snagu, navedeno da nema "otvorenih vrata" za roditelje poslednje nastavne nedelje u prvom i drugom polugodištu.

"Škola u poslednjoj nedelji prvog polugodišta, kao i poslednjoj nedelji nastavne godine ne organizuje roditeljske sastanke i informativne razgovore sa roditeljima", stoji u Pravilniku.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Po Pravilniku o ocenjivanju nastavnica biologije u OŠ "Jovan Dučić" nije imala obavezu da primi roditelja, ali je očigledno u najboljoj nameri želela sve da objasni majci učenika, da zaključna ocena predstavlja prosek ocena iz prvog i drugog polugodišta. Umesto razumevanja, doživela je fizički napad od majke.

Kako je sve to na nastavnicu delovalo najbolje govori izjava ministarke prosvete Slavica Đukić Dejanović koja kaže da se čula sa njom i da je psihička bol nadmašila fizičku.

"Mi smo imale razgovor koji je mene prilično uzdrmao i uznemirio, iako sam po profesiji to što jesam, bazično lekar, psihijatar. Znate, plakala je zbog toga, preispituje se šta je ona to trebalo da uradi da ne dođe do incidenta. Mislim da je psihički bol koji ona još uvek oseća apsolutno nadmašio onaj fizički koji je doživela", kazala je Đukić Dejanović.

Napadnuti prosvetni radnici uvek su podržani od svojih kolega, ali do sada se to uvek svodilo na jednodnevni protest i izlazak na ulicu. Ispostavilo se da se nakon toga ništa nije promenilo.

Forum: Đačke knjižice da ostanu prazne

Forum beogradskih gimnazija zalaže se za drugačiji vid borbe.

"Vreme je da đačke knjižice ostanu prazne, odeljenjska veća neodržana a ocene nezaključene", stoji u današnjem saopštenju tog sindikata.

Predsednik Foruma Aleksandar Markov kaže da su dosadašnje rekacije prosvetnih radnika na sve učestalije napade na nastavnike "mlake" i da su hteli da pošalju poruku da ocena ne može biti smisao obrazovanja, a da znanje nikoga ne zanima.

"Sigurni smo da ovaj naš predlog neće proći i da će ocene svakako biti zaključene, ali hteli smo da pošaljemo poruku da ne može ocena biti smisao našeg obrazovanja i školovanja. Očigledno je da su roditelji sada skloni i da biju zbog ocene, a da im nije važno znanje, odnosno neznanje učenika", naveo je on za Euronews Srbija.

Pexels

 

Smatra da škola, koju smo nekada imali, više ne postoji, te da je vreme da se razmišlja o drugačijem ocenjivanju učenika.

"Ovo je možda prilika da razgovaramo o eksternom ocenjivanju, odnosno testiranju učenika periodično, jer bi tada nastavnici bili rasterećeni. Taj pritisak, koji uvek dolazi na kraju polugodišta, naročito na kraju školske godine, bio bi definitivno manji i nastavnici bi bili zaštićeni od ovakvih roditelja", istakao je on.

Sindikati: Ko je sledeći?

Četiri reprezativna prosvetna sindikata uputili su zajedničko pismo Vladi Srbije u kome navode da su tokom jučerašnjeg dana napadnuta tri nastavnik i da su slučajevi koji izađu u javnost samo vrh ledenog brega.

Dodaju da se incidenti ovakvog tipa dešavaju na dnevnom nivou u školama, ali da ne stižu
svi do javnosti.

"Kada i kako ćemo dočekati da se napad na nastavnika tretira Krivičnim zakonikom?  Hoćemo li pogađati kada i gde će biti napadnut sledeći zaposleni u obrazovnoj ustanovi ili će država preduzeti nešto konkretno", pitaju prosvetni radnici.

Pismo su potpisali predstavnici: Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS "Nezavisnost", Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražili su danas od nadležnih institucija - tužilaštva, policije, Ministarstva prosvete da im dostave podatak dokle se stigle u postupcima nasilja koji su se dogodili poslednjih nedelja u Beogradu, Priboju, Bačkoj Palanci.

Pitaju nadležne dokle se stiglo sa slučajem napada na nastavnicu u Priboju, OŠ "Desanka Maksimović", gde je roditelj učenika (policajac) napao nastavnici, zatim šta se desilo sa slučajem u Tehničkoj školi "9. maj" u Bačkoj Palanci kada je bivši učenik napao nastavnika.

Zanima ih i dokle se stiglo sa slučajem iz Treće beogradske gimnazije gde je učenik na sportskom takmičenju napao nastavnika, u OŠ "Vasa Pelagić" gde je učenik napao nastavnicu muzičkog, kao i OŠ "Jovan Dučić" gde je roditelj napao nastavnicu.

"Nemamo nikakvu povratnu informaciju od nadležnih, a zanima nas šta se dešava sa tim procesima. Indikativno je da u svim tim slučajevima koje smo naveli, nisu reagovali školski policajci. Pitamo se čemu služe školski policajci, ako nisu tu da zaustave nasilje", kaže za Euronews Srbija Dobrivoje Marjanović iz USPRS.

Nasilje nad nastavnicima osudila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ali i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić.

"Najoštrije osuđujem verbalno i fizičko nasilje nad zaposlenima u prosveti. Hvala nadleržnim organima na brzoj reakciji i očekujem nastavak brze i adekvatne reakcije svih institucija", rekla je Brnabić.

Komentari (0)

Srbija