Društvo

Uskoro počinje trka za indekse: Koji fakulteti su prošle godine bili najtraženiji, a gde je ostalo nepopunjenih mesta

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

05/06/2024

-

11:49

Uskoro počinje trka za indekse: Koji fakulteti su prošle godine bili najtraženiji, a gde je ostalo nepopunjenih mesta
Uskoro počinje trka za indekse: Koji fakulteti su prošle godine bili najtraženiji, a gde je ostalo nepopunjenih mesta - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Maturanti gimnazija i srednjih stručnih škola završili su sa nastavom, a oni koji žele da nastave školovanje uveliko se pripremaju za prijemni na fakultetima. Mnogi fakulteti organizuju i probni prijemni ispit, gde će kandidati moći da se upoznaju sa tipovima zadataka koji ih čekaju na prijemnom.

Na fakultetima koji pripadaju Univerzitetu u Beogradu prijava kandidata biće od 19. do 22. juna, dok je polaganje prijemnog rezervisano u periodu od 24. do 28. juna. Slično je i na ostalim univerzitetima.

U konkursu Univerziteta u Novom Sadu navedeno je da prijava kandidata počinje od 19. juna i traje do 28. juna. Kandidati se mogu prijavljivati i elektronski i to od 12. do 28. juna. Prijemni ispiti polagaće se od 26. juna do 5. jula. 

Na Univerzitetu u Kragujevcu prijavljivanje kandidata biće od 17. do 26. juna, dok je polaganje prijemnog rezervisano u periodu od 24. juna do 8. jula. Do 17. jula trajaće upis brucoša na fakultete.

Najtraženiji studijski programi

Prošlogodišnja analiza upisa na Beogradskom univerzitetu pokazala je da su samo četiri fakulteta (FON, ETF, Arhitektonski i Fakultet bezbednosti) uspeli da popune sva mesta (budžetska i samofinansirajuća) u prvom upisnom roku. Budžetsku kvotu popunilo je sedam (Fakultet političkih nauka, Ekonomski, Pravni, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Farmaceutski, Stomatološki i Fakultet veterinarske medicine).

Najtraženiji studijski program na Univerzitetu u Beogradu bila je Psihologija na Filozofskom fakultetu. Tu je na jedno mesto konkurisalo 4,72 kandidata.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Na drugom mestu prema interesovanju bila je Stomatologija gde se za jedno mestu prijavilo 3,25 kandidata, dok je na trećem mestu bio studijski program-  Logopedija na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju sa 3,12, prijavljenih kandidata na jedno mesto. 

Među 10 najtraženijih studijskih programa prema broju planiranih mesta i prijavljenih kandidata su i: informacioni sistemi i tehnologije na FON-u, molekularna biologija i fiziologija na Biološkom fakultetu, informatika na Matematičkom fakultetu, arhitektura, medicina, informacione tehnologije u mašinstvu na Mašinskom fakultetu, menadžment i organizacija na FON-u, farmacija i softversko inžnjertsvo na Elektrotehničkom fakultetu.

Zabeležen pad interesovanja za društveno-humanističke nauke i da je upisano oko 600 studenata manje nego prethodne godine, dok je na fakultetima iz grupacije tehničko-tehnoloških nauka upisano oko 250 studenata manje u poređenju sa prethodnom školskom godinom.

Probni prijemni ispiti

Popularni fakulteti organizuju i probni prijemni ispit. Tu kandidati mogu da se upoznaju sa tipovima zadataka i da vide "gde su sa znanjem". Osim toga upoznaju se i sa prostorom gde će polagati prijemni, prolaze kroz sve procedure, tako da je to prilika da se "razbije trema"

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu prijava za probni prijemni ispit traje do 13. juna, dan kasnije biće objavljen raspored polaganja.

"Probni prijemni za Elektrotehnički fakultet će se održati na Beogradskom sajmu 15. juna 2024. godine sa početkom u 10 časova u hali 4, u istom terminu i za Matematiku i za Fiziku. Registracija zainteresovanih se obavlja elektronski. Naknada za polaganje probnog prijemnog je 5.000 dinara i plaćaju je svi kandidati", navedeno je na sajtu tog fakulteta. 

Skreću pažnju kandidatima da prijava za probni prijemni nije i prijava za prijemni ispit. Kandidati dobijaju različit ID za probni prijemni i prijemni ispit.

Tanjug/Zoran Žestić

 

I FON organizuje probni prijemni ispit. Probni prijemni iz matematike biće 9. i 20. juna, dok je probni prijemni iz opšte informisanosti rezervisan za 16. jun. 

Probni prijemni iz matematike košta 4.500 dinara, dok je za kandidate koji su išli na pripremnu nastavu iz matematike na fakultetu -3.500 dinara. da bi kandidat izašao na probni test iz opšte informisanosti moraće da plati  2.000 dinara.

Probni test iz matematike i test iz opšte informisanosti (oba) koštaju 6.000 dinara. Za kandidate koji su išli na pripremnu nastavu iz matematike na fakultetu je 5.000  dinara.

Gde je ostalo najviše mesta

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu prošle godine ostalo je slobodno 2.896 mesta i to 1.365 budžetskih i 1.531 mesto za samofinansirajuće studente.

Najviše slobodnih mesta (budžetskih i samofinansirajućih) ostalo je na Rudarsko-geološkom fakultetu, Tehnološko- metalurškom, Tehničkom fakultetu u Boru, Poljoprivrednom, Šumarskom, Filološkom, Učiteljskom, Matematičkom, Fizičkom fakultetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija