Društvo

Šta prosvetari zaista dobijaju izmenom Krivičnog zakonika, Tintor: Nema bitne promene, učenici uglavnom maloletnici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/05/2024

-

18:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prosvetni radnici izborili su se da se napad na učitelje i nastavnike tretira kao krivično delo, a da bi se to sprovelo u praksi predstoje izmene Krivičnog zakonika. Oni su na sastanku održanom juče u Vladi Srbije sa ministarstvima prosvete i pravde dogovorili da se napad na prosvetne radnike tretira isto kao napad na advokate.

To je bio jedini zahtev koji su tražili prosvetni radnici na jučerašnjem protestu u Beogradu, koji je usledio nakon što je bivši đak naneo teške povrede Slobodanu Zoriću, profesoru Tehničke škole "9. maj" u Bačkoj Palanci.

Advokat Jugoslav Tintor smatra da pojačana krivično-pravna zaštita nastavnika neće doneti bitnije promene, jer su učenici uglavnom maloletnici, a na njih se primenjuje drugi zakon. Dodaje da izmena Krivičnog zakonika neće moći da nadomesti nedostatak autoriteta koji je problem u obrazovnom sistemu decenijama unazad.

"Učenici su u najvećem broju slučajeva maloletni i samo poštravanje kazni za krivična dela ili uvođenje novih krivičnih dela u biti ne menjaju ništa. Na maloletne učenike se te sankcije ne primenjuju. Na njih se primenjuje Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i određene vaspitne mere", kaže Tintor za Euronews Srbija.

Dodaje da na prvi pogled deluje da je reč o poštravanju krivično-pravne zaštite, a da u praksi to neće doneti neku bitnu promenu vezano za sankcionisanje krivičnih dela.

Tintor: "Izmene moguće u kratkom roku"

Protest prosvetnih radnika sa jednim zahtevom - da se izmeni Krivični zakonik, došao je nakon dešavanja u Bačkoj Palanci, kada je bivši učenik srednje Tehničke škole "9. maj", pretukao profesora. Tintor kaže da dogovorene izmene zakona mogu u kratkom roku da se realizuju ukoliko postoji politička volja. Dovoljno je, smatra on, mesec ili dva da se sve završi.

Tanjug/Jadranka Ilić

Jugoslav Tintor

Inače, prosvetnim radnicima je obećano da će već danas dobiti tekst izmene Krivičnog zakonika na usaglašavanje.

"Ono što je opasno, jeste da se Krivični zakonik menja na mesečnom ili na tromesečnom nivou, u zavisnosti od toga šta se dešava. Ne bi trebao jedan slučaj da bude dovoljan razlog za intervencije u krivično zakonodavstvo. Ne kažem da ovaj slučaj nije bio dovoljno ozbiljan, on jeste okidač da se obrati pažnja na taj problem, ali nisam pristalica da se interveniše u krivično zakonodavstvo kad god se neki problem desi", rekao je on.

Ističe da Krivični zakonik ne bi trebao tako često da se menja, pre svega zbog pravne sigurnosti građana. Smatra i da bi u ovom momentu najmanje četiri, pet profesija mogle da traže istu pravnu zaštitu, a među njima su svakako i novinari.

Sastanak u Vladi Srbije

Sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti o statusu prosvetnih radnika i prevenciji i smanjenju nasilja u školama juče su u Vladi Srbije razgovarale ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i ministarka pravde Maja Popović. 

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je značaj saradnje sa sindikatima koji su važan partner ministarstva i učestvuju u svim procesima kako bi se našla najbolja zakonska i podzakonska rešenja i unapredio obrazovno-vaspitni rad.

Ona je osudila svaki oblik nasilja, saglasila se da treba jačati autoritet prosvetnih radnika i obrazovni sistem činiti bezbednim. Na sastanku je istaknuto da se pitanje nasilja može rešiti samo sinhronizovano i u saradnji svih institucija i pojedinaca u društvu.

Euronews/Dušan Hadži Nikolić

 

Napad na profesora u Bačkoj Palanci nije prvi slučaj nasilja nad nastavnicima u školi. Pre godinu i po dana, 9. novembra 2022. godine, u Tehničkoj školi u Trsteniku učenik je na času engleskog jezika izmakao nastavnici stolicu. Ona je pala, a sve su to snimali drugi đaci i kačili na društvene mreže. 

Posle tog incidenta usledila je izmena nekoliko prosvetnih zakona i pravilnika, ali očigledno da je to bilo nedovoljno da se zaustavi nasilje.

Izmenjeni su Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja - ZOSOV, Zakon o osnovnom obrazovanju i Zakon o srednjem obrazovanju. Izmenama je predviđeno da za težu povredu obaveza (donošenje droge i alkohola u školu, oružja, maltretiranje drugih učenika i nastavnika) učenik može biti udaljen sa nastave minimum pet dana, a maksimum do okončanja disciplinskog postupka. Tada prelazi na onlajn nastavu.

Osim udaljavanja sa nastave skraćeni su rokovi za disciplinski postupak, a nasilnici više nemaju mogućnost da se premeste u drugu školu dok se protiv njih vodi disciplinski postupak. Uvedene su i veće novčane kazne za roditelje, a vladanje je kao brojčana ocena uvedeno od drugog razreda i ocena ulazi u prosek.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija