Društvo

Počinje trka za specijalizovana odeljenja: Najveće interesovanje za IT, matematiku, bilingvalna odeljenja

Komentari

Autor: S. Tuvić

10/05/2024

-

07:10

Počinje trka za specijalizovana odeljenja: Najveće interesovanje za IT, matematiku, bilingvalna odeljenja
Počinje trka za specijalizovana odeljenja: Najveće interesovanje za IT, matematiku, bilingvalna odeljenja - Copyright Tanjug/Nikola Anđić, Rade Prelić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Upisna trka za specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih srednjih škola počinje danas, 10. maja. Prijemni će danas, sutra i u nedelju polagati kandidati koji žele da upišu specijalizovana odeljenja likovnih umetnosti, filoloških nauka, biologije, hemije i scenskih i vizuelnih umetnosti.

Za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i srednjih umetničkih škola ove godine prijavilo se 7.100 kandidata, a oni će se boriti za 5.000 slobodnih mesta. Najveće interesovanje je i ove godine za IT odeljenja, matematiku.

Đaci koji su naklonjeni prirodnim naukama konkurisali su za upis u specijalizovana odeljenja za matematiku, fiziku, IT, biologiju i hemiju, dok oni koji su zainteresovani za društvene nauke konkurisali su za specijalizovana odeljenja za geografiju, istoriju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke.

Đaci koji žele da se upišu u muzičku ili baletsku školu polagaće prijemni ispit 17, 18. i 19. maja. Prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, i za đake sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju održaće se 18. maja.

Za upis u bilngvalna odeljenja đaci će prijemni polagati 18. i 19. maja, a oni koji žele da upišu Matematičku gimnaziju i specijalizovana matematička odeljenja rešavaće zadatke 19. maja od 10 do 12 časova. Preliminarni rezultati prijemnog biće objavljeni od 13. do 21. maja, a konačni rezultati biće objavljeni od 14. do 22. maja.

Đaci koji polažu prijemni za specijalizovana odeljenja nisu oslobođeni male mature. Oni zajedno sa vršnjacima polažu završnjni ispit 17, 18. i 19. juna, jer je to kruna osnovnog obrazovanja.

Gde vlada najveće interesovanje

Najveće interesovanje i ove godine vlada za specijalizovana IT odeljenja gimnazija. Odeljenja za računarstvo i informatiku ima 49 škola, za njih je planirano 1.080 mesta, a za polaganje prijemnog ispita prijavljeno je 1.898 učenika.

Učenici sa posebnim sposobnostima za matematiku konkurisali su u sedam škola, mesta ima za 240 đaka, a prijavilo se 450 kandidata. Odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke otvorena su u 11 škola, mesta ima za 528 đaka, a prijavilo se 817 kandidata.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Veliko je interesovanje i za scensku i audio-vizuelnu umetnost, te se tako u osam škola na 160 mesta, prijavilo 288 učenika. Za specijalizovana odeljenja za geografiju i istoriju na 100 mesta, prijavilo se 211 učenika.

Prethodnih godina nije bilo velikog interesovanja za fiziku, ali sada se i to promenilo. U specijalizovanim odeljenjima za fiziku ima 60 slobodnih mesta, a prijavilo se 114 učenika. Za biologiju i hemiju za 120 slobodnih mesta, boriće se 299 učenika.

Za odeljenja u kojima se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku (bilingvalna odeljenja) – u 11 škola planirano je 412 mesta, a prijavljena su 893 učenika. Za odeljenja likovne oblasti planirano je 708 mesta, a za polaganje prijemnog ispita prijavljeno je 929 učenika, za muzičke škole 976 mesta, a za polaganje prijemnog ispita je prijavljeno 1.036 učenika, dok je za baletske škole planirano 112 mesta, a prijavljeno je 183 učenika.

Mala matura

Svi osmaci, uključujući i one koji polažu prijemni za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničke škole, malu maturu polažu 17,18. i 19. juna.

Maternji jezik je zakazan za prvi dan male mature, drugi dan je rezervisan za matematiku, a treći za predmet po izboru. Osmaci biraju između istorije, geografije, fizike, hemije, biologije.

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portala MSŠ  biće objavljeni 21. juna do 8 časova, dok će konačni rezultati biti objavljeni u ponedeljak 24. juna do 8 časova. Popunjavanje liste želja za upis elektronskim putem putem portala MSŠ (www.mojasrednjaskola.gov.rs.), kao i predaja liste u osnovnim školama je od 25. juna u 8 časova do 26. juna do 15 časova.

Konačni rezultati raspodele po školama  i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 1. jula do 8 časova, kada će biti objavljena i preostala slobodna mesta za upis u drugom krugu za koji će se moći prijavljivati do 5. jula do 15 časova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija