Društvo

Upisne aktivnosti za nadarene učenike: Danas i u ponedeljak prijava za polaganje prijemnog

Komentari

Autor: S. T.

19/04/2024

-

08:47

Upisne aktivnosti za nadarene učenike: Danas i u ponedeljak prijava za polaganje prijemnog
Upisne aktivnosti za nadarene učenike: Danas i u ponedeljak prijava za polaganje prijemnog - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Danas i u ponedeljak, 22. aprila, osmaci se mogu prijaviti u školama za polaganje prijemnog ispita ukoliko žele da upišu specijalizovana odeljenja gimnazija ili umetničke srednje škole. Učenici se prijavljuju u matičnim osnovnim školama ili srednjim školama koje organizuju prijemni. Osim neposrednog prijavljivanja u školama, đaci se mogu prijaviti i elektronski, a prijavljivanje je počelo 15. aprila i traje do 22. aprila.

Đaci koji su naklonjeni prirodnim naukama mogu da konkurišu za upis u specijalizovana odeljenja za matematiku, fiziku, IT, biologiju i hemiju, dok oni koji su zainteresovani za društvene nauke mogu da upišu specijalizovana odeljenja za geografiju, istoriju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke.

Za talentovane učenike prošle godine bilo je oko 4.500 slobodnih mesta, a na prijemni je izašlo 7.072 kandidata. Prošle godine najveće interesovanje bilo je za specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama, dok je od umetničkih škola najveće interesovanje bilo za smer likovno. Za informatiku i računarstvo prijavilo se 2.208 kandidata, što je bilo duplo više od broja slobodnih mesta. 

Prijemni ispiti u umetničkim školama likovne oblasti biće održani 10, 11. i 12. maja, a za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju - 11. maja. Za učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke prijemni će biti 11. i 12. maja, a za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti 11. maja.

Đaci koji žele da se upišu u muzičku ili baletsku školu polagaće prijemni ispit 17, 18. i 19. maja. Prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, i za đake sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju održaće se 18. maja.

Za upis u bilngvalna odeljenja đaci će prijemni polagati 18. i 19. maja, a oni koji žele da upišu Matematičku gimnaziju i specijalizovana matematička odeljenja rešavaće zadatke 19. maja od 10 do 12 časova. Preliminarni rezultati prijemnog biće objavljeni od 13. do 21. maja, a konačni rezultati biće objavljeni od 14. do 22. maja.

Đaci koji polažu prijemni za specijalizovana odeljenja nisu oslobođeni male mature. Oni zajedno sa vršnjacima polažu završnjni ispit 17, 18. i 19. juna, jer je to kruna osnovnog obrazovanja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija