Društvo

Savetovanje rudara i panel o održivom rudarstvu u Kladovu od 15. do 17. oktobra

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

19:42

Savetovanje rudara i panel o održivom rudarstvu u Kladovu od 15. do 17. oktobra
Savetovanje rudara i panel o održivom rudarstvu u Kladovu od 15. do 17. oktobra - Copyright Tanjug/Srbija Zidjin Koper/I. Mitrović

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodno oktobarsko savetovanje rudara i metalurga i panel diskusija "Održivo rudarstvo bakra i plemenitih metala u istočnoj Srbiji", biće održano od sutra do 17. oktobra u Kladovu, u organizaciji Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor, sa ciljem predstavljanja javnosti trenutnog stanja mineralnih resursa u istočnoj Srbiji i primene nove tehnologije u održivom rudarstvu i zaštiti životne sredine.

"Smatramo da je važno da javnost blagovremeno dobije istinite, stručne i naučno osnovane informacije, jer nas u Boru, Majdanpeku, ali i širem regionu potencijalno očekuju novi veliki projekti u eksploataciji i pripremi mineralnih sirovina", saopšteno je iz Instituta.

Na debati će prisustvovati predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, predstavnici lokalnih samouprava Bora, Majdanpeka, Zaječara, Negotina i Kladova, predstavnici fakulteta Univerziteta u Beogradu i instituta u Srbiji koji se bave mineralnim resursima, predstavnici rudarskih kompanija i srodnih grana industrije, kao i domaći i međunarodni eksperti iz oblasti koje su teme panela.

Glavne teme panela su stanje i perspektiva mineralnih resursa bakra i zlata u istočnoj Srbiji, primena novih metoda podzemne eksploatacije ležišta bakra i zlata u Boru i održiva prerada rude i koncentrata bakra u Boru i Majdanpeku, a moderator debate biće direktor Instituta i naučni savetnik Mile Bugarin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija