Društvo

Svrljig dan nakon bujičnih poplava: Situacija se stabilizuje, opada nivo Paravačkog potoka

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2024

-

08:48

Svrljig dan nakon bujičnih poplava: Situacija se stabilizuje, opada nivo Paravačkog potoka
Svrljig dan nakon bujičnih poplava: Situacija se stabilizuje, opada nivo Paravačkog potoka - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Stanje na teritoriji opštine Svrljig, gde je juče zbog obilnih padavina došlo do izlivanja bujičnih potoka, se stabilizuje i došlo je do opadanja nivoa Pravačkog potoka, jer je voda potoka probila bedem i uliva se u Svrljiški Timok, saopštio je MUP. 

Na delu teritorije opštine Svrljig u naseljima Svrljig, Niševac i Merdželat, gde je usled obilnih padavina došlo do izlivanja bujičnih potoka, juče je proglašena vanredna situacija.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije su na terenu gde prate stanje vodostaja potoka, koji je za sada u opadanju, i pomažu lokalnom stanovništvu u crpljenju vode, objavljeno je na Instagram nalogu MUP-a Srbije.

MUP Srbije

 

Predsednik Opštine Svrljig Miroslav Marković izjavio je sinoć da je situacija u toj opštini mnogo bolja nego što je bila tokom većeg dela dana, posle, kako je rekao, u poslednjih 40-50 godina nezapamćenog izlivanja bujičnih potoka izazvanog obilnim kišama.

"Voda je krenula da se povlači, nismo imali padavina tri do četiri sata, a sada je kiša ponovo počela da pada. Nadamo se da neće opet biti istog intenziteta kao što je bila u prethodnih 24 sata. Te pauze između padavina smo iskoristili da ojačamo bedeme, da ispumpamo vodu iz dvorišta, iz podruma, iz kuća, i da se spremimo za, ne daj Bože, još jedan talas padavina", rekao je Marković Tanjugu.

MUP Srbije

 

On je dodao da je jedno lice evakuisano, a da su ostali stanovnici ostali u svojim kućama, jer voda nije dostigla nivo da ih baš ugrozi toliko da moraju da napuste svoje domove.

"Četrdeset kuća je bilo ugroženo samo u naselju Jelašje. Bila su ugrožena i sela Niševac i Merđelat, naselje Rosovlje u Svrljigu. Imali smo i evakuacije domaćih životinja, nažalost, ali sve je prošlo uspešno, zahvaljujući vatrogasnim jedinicama, Javno-komunalnom preduzeću Svrljig, jedinicama civilne zaštite", naveo je predsednik opštine.

Komentari (0)

Srbija