Društvo

Godinu dana od masovnog ubistva u Duboni i Malom Orašju: Suđenje za zločin još nije počelo

Komentari

Autor: S. Tuvić

04/05/2024

-

08:01

Godinu dana od masovnog ubistva u Duboni i Malom Orašju: Suđenje za zločin još nije počelo
Roditelji dece ubijene u „Ribnikaru“ posetili porodice ubijenih kod Mladenovca - Copyright Tanjug/Veran Matić

veličina teksta

Aa Aa

Godinu dana je prošlo od masovnog ubistva u Duboni i Malom Orašju. Dva sela zauvek je u crno zavio Uroš B., koji je 4. maja iz automatskog oružja pucao na svoje komšije. Ubio je devet osoba i ranio 12 ljudi.

U Malom Orašju ubijeni su Nikola Milić (15), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (18), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21) i Petar Mitrović (25), dok su u Duboni ubijeni Milan Panić (22) i njegova sestra Kristina Panić (19) i Dalibor Todorović (25).

Više javno tužilaštvo u Smederevu 18. oktobra, prošle godine  podiglo je optužnicu protiv Uroša B. Suđenje još nije počelo, pripremno ročište zakazano je za 23. maj.

U optužnici je navedeno da je Uroš B. u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja ubio devet osoba, od kojih dvoje bilo maloletno. Pokušao je da liši života još 20 ljudi, od kojih je 12 ranio.

Komemorativni program počinje u 11 sati

Na godišnjicu masovnog ubistva u selima mladenovačke i smederevske opštine održaće se komemoartivni programa na terenu fudbalskog kluba Ravni Gaj.

Prvo će biti prikazan polučasovni dokumentarni film pod nazivom "Nebeska družina", održaće se recital, a nakon toga memorijani turnir u fudbalu.

Turnir će odigrati omladinske selekcije Crvene zvezde i Partizana. Turnir će biti i humanitarnog karaktera, a prikupljeni novac biće iskorišćen za nastavak oporavka povređenih.

Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i brat od ujaka iz Kragujevca. Tužilaštvo predlaže maksimalnu kaznu od po 20 godina za Uroša B. i njegovog oca.

Urošu B. se stavlja na teret da je izvršio krivično delo teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

On u vreme izvršenja zločina nije napunio 21 godinu, što se vodi kao mlađi punoletnik, a prema odredbama Krivičnog zakonika, nije moguće izreći kaznu doživotnog zatvora, već maksimalno 20 godina iza rešetaka.

Krvavi pir

Kako je navedeno u optužnici Uroš B. je kolima došao kod Spomenika "Palih boraca" u selu Malo Orašje, gde je uočio grupu mlađih osoba koje su se družile i slušali muziku. On je izašao iz vozila i pucao iz automatskog oružja. 

Nakon toga se uputio u Dubonu gde je najpre zapucao na radnike koji su postavljali ogradu, a zatim se odvezao do OŠ "Momčilo Živojinović", gde je zaustavio vozilo, ušao u školsko dvorište i pucao u grupu mladih koji su tu sedeli i družili se.

FoNet/Ana Paunković

 

Pobegao je sa lica mesta, zaustavio taksi i uz pretnju bombom vozaču naredio da ga odveze do sela Vinjište, na teritoriji grada Kragujevca, gde je kasnije pronađen i lišen slobode.

Nakon masakra skrivao se kod dede i ujaka. U kući koju je koristio za skrivanje policija je našla dosta nelegalnog oružja koje je koristio u pucnjavi. Nakon masovnog ubistva u Duboni i Malom Orašju za njim je tragalo 600 policajaca, a potraga je bila pojačana i iz vazduha. Napadač je uhapšen dan kasnije.

Nije počelo suđenje

Suđenje Urošu B. za ubistva u Duboni i Malom Orašju još nije počelo. Pripremno ročište zakazano je za 23. maj. U pritvoru su osim Uroša B. i njegov otac, ujak i brat od ujaka. Viši sud u Smederevu oglasio se nenadležnim u odnosu na ujaka i brata od ujaka, koji su uz Vinjišta kod Kragujevca. Smatraju da je to nadležnost Višeg suda u Kragujevcu. 

Optužnica protiv Uroša B. podignuta je 18. oktobra prošle godine, a potvrđena 19. marta ove godine.

Saša Panić, Miroslav Todorović i Stefan Marković iz Dubone podneli su krivičnu prijavu protiv Biljane B, majke Uroša B. Prijava je podneta zbog lažnog prijavljivanja oca ubijenog Dalibora Todorovića i oca ubijenih Kristine i Milana Panića kao i za davanje lažnog iskaza pred tužilaštvom, nedozvoljeno posedovanje oružja.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 

Istragom je utvrđeno i da je Uroš B, u kući u kojoj je živeo, neovlašćeno držao veću količinu oružja, delova za oružje i municiju", navodi se na sajtu tužilaštva u Smederevu.

Njegovom ocu, Radiši B. se stavlja na teret da je izvršio krivično delo dedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija i teško delo protiv opšte sigurnosti.

Goran i Boris G. iz Kragujevca optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Kaznu zatvora u trajanju od 20 godina tužilaštvo je predložilo da se izrekne Urošu B., kao i njegovom ocu okrivljenom Radiši B.

Za optužene Gorana i Borisa G, rođake optuženog, tužilaštvo je stavilo predlog da budu osuđeni na kazne zatvora od po šest godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija