Aktuelno

Mihajlović: Blokada saobraćajnica bila bi još jedan dokaz da je protest politički

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2024

-

21:44

Mihajlović: Blokada saobraćajnica bila bi još jedan dokaz da je protest politički
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je večeras da bi blokada važnih saobraćajnica na protestu protiv iskopavanja litijuma bila još jedan pokazatelj da je taj skup politički motivisan, jer bi takva akcija nanela veliku štetu državi.

"Ako je recimo u pitanju Koridor 10, koji je trenutno najvažniji, gde imamo preko 70 miliona automobila godišnje, možda sada i više, to su ogromne finansijske štete, ali generalno svaka vrsta blokade dira svakog građanina u ovoj zemlji. Mislim da to nije pravi pristup, ali to je njihova stvar. Tako još jednom pokazuju da protest jeste politički", rekla je Mihajlović za Tanjug.

Jedna od govornica na večerašnjem protestu je bila naučna saradnica Instituta za hemiju Dragana Đorđević, a Mihajlović objašnjava da je ona (Đorđević) radila u Ministarstvu rudarstva i energetike godinu dana, po ugovoru, i trebalo je da objasni šta nije dobro u projektu "Jadar", ali, kako je istakla, nikakav izveštaj za to vreme nije dala, dok je istovremeno išla na proteste i govorila protiv države.

Ona je ponovila da bi i oni opozicioni političari koji se sada izjašnjavaju protiv iskopavanja litijuma, sigurno eksploatisali jadarit da su na vlasti i dodala da sve to još jednom pokazuje da je protest politički i protiv vlasti, ali i sigurno ima i onih koji su zabrinuti jer su godinama slušali laži, te da bi upravo zbog njih trebalo da se razgovara.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Struka i oni koji su radili studije moraju da ih predstave i da se vratimo za sto. Govori se da je narodni protest i da nema politike...I političari su tu, svi su oni prisutni, oni su učestvovali u organizaciji (protesta). Ovo je čista politička priča", rekla je Mihajlović za Tanjug.

Mihajlović ističe da postoje studije koje, kako kaže, vrlo jasno pokazuju da je taj strah koji se godinama uliva ljudima neopravdan i da se neće rađati nikakva deca mutanti što su govorili.

"Sada kada studije pokazuju da je to bila laž, neće ni da razgovaraju jer se vidi da je to što su govorili bila laž. To je sve pogrešno, hajde da malo stanemo na loptu i da se okrenemo onome što je budućnost", rekla je Mihajlović.

Na pitanje da li postoje države koje eksploatišu ili će eksploatisati litijum i da li su na taj način u prednosti u odnosu na Srbiju, Mihajlović kaže da je počela izgradnja rudnika u Austriji.

"Rudnik je podzemni, otvora se u Alpima, u Koruškoj koja je prirodno zaštićena sredina. Mi ćemo u 2026. godini imati od njih litijum. Finska takođe gradi svoj rudnik koji je površinski kop, nakon toga ide rafinerija i podzemni kop takođe. I Nemačka će imati komercijalizaciju litijuma oko 2026. godine. Nije tačno da je Srbija jedna i da će Srbija biti zagađena. To zavisi od same države. Naši zakoni su usklađeni sa Evropskom unijom, studije su urađene, tako da dosta besmisleno izgleda kada neko sada kaže na protestima, e mi smo tu zbog toga što želimo da zaštitimo životnu sredinu", rekla je Mihajlović.

Kako kaže, najvažnija stvar koju jadarit donosi jesu nove tehnologije, donosi potpuno drugačije uslove rada. 

"Nije to pitanje samo koliki će biti doprinos BDP-u. To su uslovi za novih 25.000 radnih mesta pre svega za tehnološki visoko kvalifikovanu radnu snagu. Za Srbiju je jako važno, da pored eksploatacije jadarita svakako ima ceo lanac, da ima fabriku baterija, da ima fabriku električnih vozila. To je pitanje budućnosti", rekla je bivša ministarka.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija