Društvo

Jasmina Šupeljak za Euronews Srbija: Kako spojiti modu, kuhinju i biznis sa rakijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2025

-

18:08

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon izazova za najbolju modernu sarmu, na red je došao rinflajš, omiljeni nedeljni ručak iz Vojvodine. Šefovi iz čitavog regiona odazvali su se pozivu Srđana Jerinkića, kuvara iz Novog Sada, koji je idejni tvorac i pokretač jedinog gastro takmičenja u rekonstrukciji tradicionalnih jela. Svaki recept može se pratiti online, a finalni izazov biće održan 17. maja u Mokrinu.

Ko ima najveće šanse da pobedi i koliko je strogi žiri, o svemu tome govorila je spisateljica-influenserka Jasmina Šupeljak, koja je članica žirija.

Šupeljak je jedna je od onih žena koje bez mnogo pompe uspevaju da spoje, naizgled nespojivo – modu, kulinarstvo, preduzetništvo i majčinstvo. 

"Moda me je uvek pratila kroz posao. Radila sam godinama kao kreativni direktor u jednom magazinu i stalno sam bila na putovanjima. Vizualna estetika hrane mi je uvek bila važna koliko i stil koji nosim", kaže Jasmina.

Euronews

 

Kuhinja je, kako sama kaže, mesto gde nalazi mir.

"Poznata sam po tome što kuvam tradicionalnu domaću hranu. Tu sam se povezala sa Srđanom, tražila sam od njega recept za pihtije. Obožavam rekonstrukcije starih jela – to mi je oduvek bilo fascinantno. Volim kad nešto ima šmek tradicije, ali izgleda kao iz luksuznog restorana".

Rakija sa šljokicama

Upravo ta kombinacija "starog" i "novog" dovela je Jasminu do sledećeg koraka – proizvodnje rakije. I to – sa šljokicama. 

"Moj tata ima destileriju godinama, ali nikad se ozbiljno time nije bavio. Onda sam rekla: hajde da napravimo nešto drugačije. Napravili smo klasičnu domaću šljivovicu sa jestivim šljokicama. Žene su poludele za tim. Prosto ne pijemo samo proseko, šampanjac i belo vino. I ja sam tako ušla u taj biznis. I dosta je teško i naporno, ali meni je zanimljivo i izazovno".

Euronews

 

U svetu gde su žene retkost u proizvodnji rakije, Jasmina se odlučila da uđe bez kompromisa – od nule, bez prečica.

"Ne znam ni jednu ženu koja je od početka do kraja sama ušla u proizvodnju rakije. Ja sedim u destileriji sa tehnologom, biram šljive, pravim recepturu. I da – radim sve to bez muža, sa troje dece i psom. Po ceo dan sam na sastancima, a kuvam noću. Deca su mi navikla na kuvanu hranu, pa im u tri ujutru pravim pitu. Završim fakture, napišem tekstove, pa uzmem varjaču. Malo spavam – ali mi to daje energiju".

Za nju, domaća kuhinja nije komplikovana. Tvrdi da se većina jela koje spremamo, zapravo jednostavno pravi. Samo treba da znaš srž – taj neki šmek. I uvek rado podeli recepte sa svojim pratiocima na Instagramu.

Više o ovoj temi pogledajte u video prilogu.

 

AI Preporuka

Komentari (0)

Srbija