Aktuelno

Raguš: Nadam se da će skup proći mirno, ima vremena za razgovor o litijumu

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2024

-

21:17

Raguš: Nadam se da će skup proći mirno, ima vremena za razgovor o litijumu
Tanjug/Nemanja Jovanović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Skupštine Srbije Marina Raguš izjavila je da se nada da će večerašnji skup proteći mirno i da će se posle njega razgovarati o svim važnim pitanjima, pa i o litijumu.

"Ja se nadam da će ovaj skup proteći mirno, civilizovano, da ćemo posle svi zajedno sesti za jedan veliki sto i konačno razgovarati o svim važnim temama, pa i o litijumu. A ono što mi je jako važno jeste da očekujemo svi zajedno odgovor na temu državnog udara, koja je nama dostavila jedna strana služba, a vidimo da su druge u ćutanju to i podržale", rekla je Raguš za Tanjug.

Kako je rekla, očekuje civilizovan i na činjenicama zasnovan razgovor, bez bilo kakvog nasilja pa i političkog.

Istakla je da u Srbiji neće biti novog "petog oktobra" i da će se u Srbiji vlast smenjivati isključivo na izborima, dodajući da večerašnjim skupom u centru Beograda neće biti zaustavljen privredni plan rasta i razvoja Srbije. Ona je dodala da će se u Srbiji svakom građaninu garantovati sigurnost i bezbednost.

Ocenila je da večerašnji protest nije organizovan sa ciljem da se speči rudarenje litijuma nego da se "svrgne sa vlasti" Aleksandar Vučić, jer na izborima opozicija ne može da ga pobedi.

"Ova priča se nimalo ne razlikuje, nažalost, od priče posle užasnih tragedija u Ribnikaru, Duboni i Orašju, kada su ljudske, užasne tragedije koje Srbija nije videla do tada, zloupotrebljene u političke svrhe. I sad ćete videti isti scenario. U početku politički akteri, odnosno vođe određenog dela opozicije su se krili iza građana, onda su stali na početak te kolone i tražili su prevremene izbore", navela je Raguš.

Podsetila je da je ruska služba obavestila nadležne u Srbiji da ima informacije da postoje planovi za svrgavanje legitimno izabrane vlasti u Srbiji.

Raguš je ocenila da je neverovatno ćutanje zapadnih zvaničnika na trenutna događanja u Srbiji i pokušaj nasilne smene vlasti, napominjući da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

"Dugo sam u politici i kada vidimo određene skupove, tu nema slučajnosti, nema slučajnog okupljanja. Svako ovakvo okupljanje košta", istakla je ona.

Navela je da su za broj učesnika na protestima odgovorni takozvani "grašroots pokreti", objašnjavajući da to znači iskorišćavanje određenih osetjivih društvenih grupa kako bi se omasovili protesti.

"Dakle, već viđena šema, već viđena stvar i već viđene političke poruke", rekla je Raguš.

Ocenila je da od poplava, korone, izgradnje Beograda na vodi, infrastrukturnih projekata, javnost u Srbiji zapravo sve vreme sluša na ulicama Beograda i ulicama srpskih ostalih gradova jednu te istu priču.

Međutim, govoreći o večerašnjem skupu na koji je pozvano kako bi se sprečilo rudarenje litijuma, Raguš je građanima poručila da tema litijuma tek dolazi, da se on ne eksploatiše i da će se o eventualnom iskopavanju odlučiti na referendumu.

"Tema litijuma tek dolazi, litijum se ne eksploatiše. Rio Tinto je u Srbiji započeo do 2012. pre nego što je Aleksandar Vučić došao na vlast. Konačnu reč u eksploataciji rude i jadarita daće svaki pojedinačni građanin Srbije na referendumu. Ali kako i kad? Tek pošto dobije sve stručne informacije. Ja prva želim da ih čujem. Ja sam laik. Čuli smo da će to biti urađeno za dve godine", rekla je Raguš.

Ona je navela da je bitno da se utvrdi šta će građani dobiti eksploatacijom litijuma, a šta će izgubiti ukoliko se država toga odrekne.

Najavila je da će kompanijama u Srbiji biti nametnuti novi standardi, želimo da nametnemo svakoj kompaniji, koja će u Srbiji da eksploatiše, potpuno nove standarde u zaštiti životne sredine, što će svaku kompaniju dodatno da košta.

Podsetila je da je Vučić rekao da je on garant tog projekta, a navela je i da neće biti eksploatacije ukoliko se građani na referendumu tako izjasne.

"Niko neće eksploatisati rudu iz Srbije i slati je negde. Nego će se ovde proizvoditi baterije, zapošljavati ljudi i podizati rudna renta", napomenula je Raguš.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija