Politika

Protesti protiv rudarenja litijuma u nekoliko gradova u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FoNet

29/07/2024

-

20:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Protesti protiv rudarenja litijuma i kompanije Rio Tinto, koja planira iskopavanje tog minerala na teritoriji Srbije, nastavljeni su i danas u nekoliko gradova širom zemlje. Protesti su danas održani u Aranđelovcu, Kraljevu, Ljigu, Barajevu i Šapcu.

Ekipa Euronews Srbija izveštavala je sa protesta u Šapcu. Kako je rekla reporterka Euronews Srbija, građani Šapca okupili su se u centru grada, a organizatori skupa su pozvali sve da se uključe u borbu protiv Rio Tinta, odnosno kako se istakli "trovanja Srbije".

Organizatori su još, dodala je, poručili da je neophodna i borba protiv ideje sprovođenja projekta rudarenja litijuma u Srbiji, od strane kompanije Rio Tinto. Skup je organizovan pod nazivom - Stop Rio Tinto. 

Na protestu su se mogle čuti različite parole, videti i razni transparenti, ali i deca koja su ih nosila.

Iako, kako je objasnila, iza organizacije protesta u Šapcu stoji politička partija "Zajedno", oni se večeras nisu obratili okupljenima, već Biljana Stepanović ispred Proglasa i Dejan Isailović, lokalni istraživač za vode.  

Protesti i u drugim mestima 

Građani su se večeras okupili i u Aranđelovcu, Kraljevu, Ljigu i Barajevu.

Podsetimo, Vlade Srbije od 16. jula odlučila da se nastavi sa projektom izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra, koji je stopiran 2022. godine. Ta odluka je usledila nakon što je ranije ovog meseca Ustavni sud Srbije odlučio da su vlasti u Srbiji stopiranjem projekta 2022. godine prekoračile ovlašćenja.

Građani se protive zagađenju životne sredine i pretvaranje poljoprivredne zemlje u jalovišta na mestima na kojima je planirano iskopavanje litijuma.

Projekat kompanije Rio Tinto, vredan 2,4 milijarde dolara, stopiran je pre dve i po godine nakon masovnih ekoloških protesta, o kojima su izveštavali i svetski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija