Biznis vesti

Momirović: Jadarit je naš resurs, dodatno bi pomogao da podignemo ekonomiju i politički ojačamo poziciju

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2024

-

15:25

Momirović: Jadarit je naš resurs, dodatno bi pomogao da podignemo ekonomiju i politički ojačamo poziciju
Tomislav Momirović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je jadarit srpski resurs koji bi pomogao u dodatnom podizanju ekonomije i političkom ojačavanju pozicije Srbije.

"Litijum je naša nafta i toga građani moraju biti svesni. Ali, isto tako moramo da budemo svesni da sa svakim novim danom bez ovog projekta gubimo prednost koju smo imali. Jadarit je naš resurs kako bi dodatno podigli ekonomiju, ali i politički ojačali poziciju naše zemlje i našeg naroda", naveo je Momirović u saopštenju.

Dodao je da je reč o strateškom resursu koji Srbija treba da iskoristi da ojača politički status srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori, ali i u okvirima Evropske unije.

"Ovaj projekat je nešto što će doneti samo dobro našem narodu kako u Srbiji, tako i u regionu", rekao je Momirović.

Kako je dodao, nije reč samo o kompaniji Rio Tinto, novim investicijama, većim platama i penzijama i povratku mladih u Srbiju, već o strateškim interesima.

Ministar je rekao da je Rio Tinto u Srbiju dovela bivša vlast, koja je i promenila zakon da bi otvorila put toj kompaniji da istražuje i potom otkupljuje zemlju, te da je eksploatiše u cilju rudarenja i vađenja rude.

"No, ta priča je danas suvišna i za nas je završena. Već danas moramo da gledamo u budućnost i šta je to što možemo da dobijemo iz pozicije koju smo nasledili, a ukoliko budemo pametni možemo da dobijemo mnogo, najpre za nas, a mnogo više za generacije koje dolaze posle nas", kazao je Momirović.

Zaključio je da nije važan Rio Tinto, već ono što će srpski narod da dobije iz projekta iskopavanja litijuma.

"Važno je to koliko možemo ekonomski našu zemlju dodatno da ojačamo, podignemo plate i penzije za građane. Ovo je put i ka dodatnom povećanju izdvajanja za nauku i direktnom jačanju naših hemijskih, bioloških i drugih naučnih instituta", kazao je Momirović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis