Aktuelno

Nevreme u delovima Srbije: RHMZ od jutros izdao više hitnih upozorenja, obustavljen saobraćaj u tunelu Predejane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/07/2024

-

16:55

Nevreme u delovima Srbije: RHMZ od jutros izdao više hitnih upozorenja, obustavljen saobraćaj u tunelu Predejane
Nevreme u delovima Srbije: RHMZ od jutros izdao više hitnih upozorenja, obustavljen saobraćaj u tunelu Predejane - Copyright Prinskrin/Instagram/192_rs

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na nestabilno vreme sa kratkotrajnim vremenskim nepogodama. U delovima Beograda očekuje se veća količina padavina, a u pojedinim krajevima Srbije već je došlo do jakih pljuskova praćenih olujnim vetrom.

Na društvenim mrežama se širi snimak na kom se vidi kako je navodno došlo do pojave tornada u blizini Požege.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

"Tornado je prijavljen na teritoriji Požege (mesto Visibaba) u 13:20, dok je linija oluja od Čajetine do Čačka prelazila preko tog regiona. Na video snimku se uočavaju kondenzacioni levak (funnel cloud) i ciklonalna cirkulacija zahvaljujući vidljivoj kondenzaciji levka skroz do tla, u zoni nastalog mezovrtloga u okviru konvektivne linije. Niske baze oblaka, povećana vlaga i nestabilan najniži sloj troposfere su podržavali ovakve pojave u ovom sektoru", navodi se u opisu videa.

A osim Požege, na snimcima se vidi da nevreme nije zaobišlo ni susedno Arilje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Snimci takođe pokazuju da je poplavljen kolovoz na ulazu u Trstenik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Na najnovijim snimcima koji se dele mrežama, pojavio se i video na kom se vidi kako kiša pada na naplatnoj stanici Stara Pazova na putu Novi Sad - Beograd.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Podsetimo, meteorolozi su prethodno upozorili na pljuskove sa grmljavinom i većom količinom padavina, gradom i jakim i olujnim vetrom u zoni najintenzivnijih pljuskova.

U tunelu Predajane obustavljen saobraćaj

Na autoputa E-75 u desnoj cevi tunela Predejane, u smeru ka Vranju, zbog obilnih padavina obustavljen je saobraćaj.

Javnost će biti blagovremeno obaveštena o normalizaciji saobraćaja, saopštili su Putevi Srbije.

Savetuje se svim učesnicima u saobraćaju da zbog svoje bezbednosti, kao i zbog drugih učesnika u saobraćaju, poštuju saobraćajne propise i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Upozorenje RHMZ

U narednom satu očekuju se kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom u zapadnoj Srbiji, u pojedinim delovima Beograda, južnog Banata i na severu Šumadije, najavio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

RHMZ upozorava da se "istovremeno intenzivniji grmljavinski procesi uz pojavu sitnog grada i jakog vetra mogu i dalje očekivati na jugu i istoku Srbije".

RHMZ je od jutros izdao više hitnih upozorenja - za Podrinje, Moravički okrug, jugozapad Srbije, Srem, južni i srednji Banat, Veliko Pomoravlje, dolinu Zapadne Morave i okolinu Smederevske Palanke.

Najviša dnevna temperatura danas će iznositi od 25 do 30 stepeni, a u Beogradu 28 stepeni.

Već sutra, 25. jula, u većini mesta biće pretežno sunčano uz slab do umeren razvoj oblačnosti, a uslova za kratkotrajnu kišu ili pljusak biće tek ponegde u brdsko-planinskim predelima, na jugu i jugoistoku Srbije, uglavnom u prvom delu dana. Maksimalna temperatura biće od 27 do 31 °C.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija