Aktuelno

Dačić: Srbija spremna da sarađuje sa svima u BiH u okviru policijske saradnje

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2024

-

14:23

Dačić: Srbija spremna da sarađuje sa svima u BiH u okviru policijske saradnje
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su manipulacija i zlonamerne interpretacije u BiH, da Srbija više od 10 godina održava policijsku saradnju sa zemljama u regionu u vreme turističke sezone.

"Sa Hrvatskom ta saradnja postoji od 2010. godine, tako da se u ovom trenutku u Hrvatskoj, u Rijeci i Puli, nalaze dva naša policajca, iz kriminalističke policije", rekao je Dačić, a navedeno je u saopštenju MUP-a.

Istakao je da sa Crnom Gorom takva saradnja postoji od 2012. godine i svake godine se produžava, što je učinjeno i sada u maju, tako da se sada u Crnoj Gori nalazi šest policajaca Srbije - u Baru, Budvi i Herceg Novom, po dva, jedan iz kriminalističke policije i jedan iz opšte nadležnosti. 

Dačić je naveo da je u pripremi sličan sporazum sa Italijom, kao što i u Srbiji u raznim projektima i aktivnostima učestvuju i policajci iz drugih zemalja. 

"Kako i zašto to jedino smeta nekima u BiH? Da podsetim, reč je o istom principu kao i u Crnoj Gori i Hrvatskoj, po dva policajca, jedan kriminalistički, a drugi opšte nadležnosti, u Banja Luci, Trebinju i Foči", rekao je Dačić. 

Naglasio je da svi oni svuda ostaju do 1. septembra i da se sve radi u skladu sa međunarodnim standardima policijske saradnje. 

"Mi smo spremni da sarađujemo sa svima u BiH u okviru policijske saradnje. Ako je to problem za BiH, što inače nije problem za Hrvatsku 14 godina i Crnu Goru 12 godina, ne moramo ni da šaljemo nikoga niti da imamo bilo kakvu policijsku saradnju", dodao je Dačić.

MUP Srbije saopštio je juče da će građani tokom letnje turističke sezone za sve informacije i pomoć moći da se obrate policijskim službenicama Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji će raditi zajedno sa kolegama iz Republike Srpske u Banjaluci, Foči i Trebinju, a na osnovu Memoranduma o saradnji tokom turističke sezone koji je potpisan 18. juna u Trebinju.

Takođe, u istom periodu u Republici Srbiji, u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru biće angažovani policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koje će turisti moći da kontaktiraju.

Delegat Stranke za BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Džemal Smajić je nakon objavljivanja ove odluke postavio pitanje ko je dao odobrenje za to, kako je naveo, "političko paradiranje Bosnom i Hercegovinom" kojim se, kako on tvrdi, "dokazuje postojanje 'Srpskog sveta'".

Komentari (0)

Srbija